Política 14/04/2013

Un informe de la UB aposta per la fusió de municipis

El treball, elaborat per Núria Bosch i Albert Solé, qüestiona la reforma de l'administració local que prepara el govern espanyol

Efe
2 min

BarcelonaUn informe de la Universitat de Barcelona (UB) qüestiona l'efectivitat de la reforma de l'administració local que prepara el govern espanyol i advoca per la fusió de municipis per assegurar-ne la viabilitat econòmica. L'informe, a què ha tingut accés Efe, l'han elaborat la col·laboradora de l'ARA i vicepresidenta del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Núria Bosch, i Albert Solé, tots dos catedràtics d'Hisenda Pública de l'Institut d'Economia de Barcelona de la UB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els autors del document consideren que la reforma de l'administració local és "imprecisa" i està centrada en aspectes "col·laterals", com el sou dels polítics, en lloc d'"encarar qüestions més importants com la mida municipal i el sistema electoral local". L'informe estima que les propostes del govern espanyol en matèria local "només poden entendre's com una resposta a les demandes de més centralització administrativa de l'electorat del PP, o com un intent de reduir l'autonomia local per reforçar el control del dèficit públic".

Fusió de municipis

Solé i Bosch consideren en el seu treball que una de les claus és la fusió de municipis, per aconseguir una mida mínima de 5.000 habitants i, si pot ser, acostar-se als 10.000. En aquest sentit, recorden que el 84% dels municipis de l'estat espanyol té menys de 5.000 habitants, mentre que un informe del Consell d'Europa considera que la mida mínima perquè un municipi sigui viable financerament està al voltant dels 8.000. A més, esgrimeixen, és necessària la fusió de municipis per poder tenir polítics més ben pagats i, per tant, "amb un nivell de capital humà superior".

Els sous dels polítics

També apunten que, encara que és raonable establir certs límits a la remuneració dels polítics, això no garanteix "cap tipus d'estalvi". "La reducció de regidors amb remuneració tindrà un efecte molt limitat perquè molt pocs cobren. A més, una adequada remuneració dels polítics és una condició imprescindible per aconseguir reclutar per al càrrec als més capaços", afegeixen.

Solé i Bosch també aposten per la limitació del paper de les diputacions, amb una reducció de les seves competències als aspectes imprescindibles per a la coordinació de les polítiques municipals. Una altra de les recomanacions que assenyalen, en el marc del debat sobre la reforma local, és la millora de la dotació financera i humana del Tribunal de Comptes, a l'hora que advoquen per l'"elecció no partidista" dels seus membres.

En canvi, l'informe està d'acord amb l'executiu de Rajoy que és imprescindible clarificar les competències de cada nivell administratiu, però, en canvi, qüestiona l'efectivitat d'alguns dels canvis ja anunciats pel govern del PP en aquest sentit. "Les mesures del govern espanyol transfereixen competències a les autonomies sense incloure cap finançament per part dels municipis", assenyala el document sobre això. I conclou: "cal veure també l'efectivitat de la norma que preveu que un ajuntament pugui recórrer a l'Estat per cobrar els impagaments de la seva autonomia".

stats