Política 04/11/2013

Santamaría repta el PSOE a fer una “proposta concreta” sobre la reforma de la Constitució

La vicepresidenta espanyola creu que, abans que reformar la Constitució, "queda molt fer fer en l'estat de les autonomies

Agències
2 min

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha considerat aquest dilluns que "encara queda molt per fer en l'Estat de les autonomies abans que reformar la Constitució", i ha instat el PSOE a fer una "proposta concreta". Sáenz de Santamaría s'ha referit al tema de la reforma constitucional com a via per evitar la independència de Catalunya davant la comissió Constitucional del Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha estat el senador de l'Entesa Joan Saura qui, en la seva intervenció, ha apel·lat a la reforma constitucional i ha retret al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no hagi comparegut davant el parlament espanyol per explicar el seu model d'Estat. Santamaría ha assenyalat que el model que abona el govern del PP és el de l'Estat de les autonomies "recollit en la Constitució" i ha dit que no hi ha "cap proposta concreta per a la reforma del text constitucional".

La vicepresidenta espanyola ha assegurat desconèixer el sentit de la reforma federal que defensen els socialistes i ha insistit que no hi ha acord entre els grups per abordar la modificació constitucional. "No hi ha "ni un rastre de principi d'acord entre els grups sobre com s'ha de reformar la Constitució", ha dit, assegurant que les "divergències no és donen només entre els grups, sinó també al sí "d'alguna formació amb vocació de governar", en referència al PSOE. Mentrestant, ha recalcat que cal "respectar el model vigent" i fer "tot el necessari perquè funcioni tan bé com es pugui".

Advertiment al Govern

Durant la seva compareixença, Santamaría també ha emplaçat el Govern català a rebaixar els plantejaments pel que fa a la reforma local i aplicar la normativa que es tramita a les Corts espanyoles. Santamaría ha advertit que, tot i que el Govern català ja ha aprovat el seu propi model, i que l'Estatut atorga a Catalunya competències exclusives en matèria d'organització local, "això no vol dir que la normativa bàsica en matèria d'organització local que la Constitució atribueix a l'Estat no s'hagi de respectar en el seu conjunt".

Amb tot, ha apel·lat a la Generalitat a trobar un acord. "Si ens posem d'acord en fer aquest encaix podrem pactar aquesta llei, perquè si es respecta el nucli bàsic que la legislació atribueix a l'Estat és molt fàcil posar-nos d'acord amb la resta", ha dit Santamaría, per a qui "no es tracta de dir que aquesta llei no és aplicable a Catalunya" perquè "hi ha una normativa bàsica que cal respectar" i "si aconseguim solucionar aquest punt crec que és possible arribar a un acord".

stats