PRECAMPANYA
Política 08/10/2019

El xoc amb Cs acosta els comuns al Govern

Albiach es mostra molt crítica amb Torra però descarta Roldán com a “solució”

Anna Mascaró
2 min
El xoc amb Cs acosta els comuns al Govern

BarcelonaCatalunya en Comú Podem podien abstenir-se per demostrar equidistància entre independentistes i unionistes, però van optar per votar contra la moció de censura que Cs va plantejar-li a Quim Torra. L’enfrontament de la formació lila amb Cs de cara a les generals es va fer palès a la cambra catalana i, tot i els equilibris de la decisió, per distanciar-se dels d’Albert Rivera els comuns van acabar acostant-se al Govern, malgrat les profundes crítiques que continuen proferint contra el president i el seu executiu. “Aquest Govern mereix una moció de censura, però Ciutadans no pot ser mai la solució”, va explicar dimarts la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach. En la mateixa línia d’Unides Podem a Madrid, que pressiona el PSOE perquè descarti pactes postelectorals amb Cs, la diputada va desmarcar-se del que considera “el partit de l’odi i la repressió”, i va preguntar al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, si continua “amb la porta oberta” a un pacte amb Cs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ara a Catalunya tenim un altre gran consens del 80%, i és que Cs forma part del problema i no de la solució”, va reivindicar Albiach, que va comparèixer acompanyada del candidat de la formació a les generals, Jaume Asens. El cap de llista també va exigir a Sánchez que “deixi clar que rectificarà i que enterra un possible acord amb Cs”. “Si el senyor Albert Rivera no és vicepresident és perquè no ha volgut”, va dir, alertant del “perill d’una gran coalició de l’Íbex-35”.

Cs rebutja fer autocrítica

El fracàs de la iniciativa de Cs, que només va aconseguir els vots del PP, també va posar de manifest les dificultats del partit taronja -el més votat el 21-D- a l’hora de buscar consensos. Un fet que van remarcar tant els comuns com el PSC en explicitar que, tot i ser molt crítics amb Torra, consideren que un executiu presidit per Roldán està lluny de ser una solució per a Catalunya. Amb tot, el diputat taronja Nacho Martín Blanco va evitar l’autocrítica. El parlamentari va acusar els comuns d’alimentar el discurs dels independentistes i va carregar contra els socialistes per haver “trencat” la unitat constitucionalista per interessos “electoralistes o per una animadversió a Cs”. “No hi pot haver equidistància i jo crec que les crítiques que arriben del PSC i dels comuns davant d’una moció presentada per imperatiu moral són poc consistents”, va lamentar.

D’altra banda, l’actualitat parlamentària va estar marcada per la piulada que el diputat de Cs al Congrés Juan Carlos Girauta, va fer just després de la moció de censura “de la convivència” -tal com l’anomena Cs-, en què va insultar els socialistes titllant-los de “llepaculs servidors barrejats amb lladres pijos ”. “Traïdors, acomplexats, immorals i nacionalistes dedicats a servir a Pujol el cap de l’àrea metropolitana”, va afegir. Des de Cs es va censurar el to, però no es va qüestionar el missatge. El líder de la formació, Albert Rivera, va limitar-se a dir que no comparteix les paraules de Girauta. Al seu torn, Martín Blanco es va mostrar en desacord amb les formes, però va voler posar en valor el missatge del diputat. “El rerefons del que diu té una base bastant plausible”, va dir: “Molts catalans compartim la idea que el PSC ha fet de crossa dels partits nacionalistes”, va concloure.

stats