FINANCES PÚBLIQUES
Política 29/08/2012

Rescat per respirar fins a finals d'any

La Generalitat demana 5.023 milions a Madrid, gairebé la totalitat de venciments de deute

Ignasi Pujol
1 min
Rescat per respirar fins a finals d'any

BarcelonaL'estat de les finances de la Generalitat és realment dramàtic. A la caixa no n'hi ha ni cinc. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, fa mesos que no ho amaga i demana amb insistència mecanismes de liquiditat al govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva opció, reivindicada fa més d'un any, eren els hispanobons, una fórmula de mutualització del deute amb l'aval del Tresor espanyol. Però el govern de Mariano Rajoy s'ha tancat en banda i, a canvi, ha dissenyat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), dotat amb 18.000 milions.

El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va anunciar oficialment ahir dimarts que el Govern s'acollirà a aquest fons de rescat autonòmic. La xifra que Catalunya sol·licitarà a l'Estat dóna una bona mostra de la fragilitat financera de la Generalitat: 5.023 milions d'euros.

Aquesta és la quantitat que el Govern calcula que necessita per complir amb l'objectiu de dèficit per a aquest any (1,5% del PIB) i per fer front als venciments de deute, segons va explicar Homs després del consell executiu.

Només en aquest últim àmbit la Generalitat ja suma compromisos financers per valor de 5.755 milions d'euros des d'ara i fins a finals d'any.

Llegiu-ho a l'ARA Premium.

stats