Política 29/04/2019

La victòria d’ERC a Barcelona inquieta l’equip de Colau

El resultat a les generals reforça la candidatura d’Ernest Maragall, rival de l’alcaldessa

Jordi Mumbrú / Maria Ortega
4 min

BarcelonaNi un dia de treva. Els partits polítics encara no han paït els resultats de les eleccions generals d’aquest diumenge passat i ja han tornat a engegar la maquinària electoral. D’aquí menys d’un mes cal tornar a passar per les urnes per escollir els alcaldes de tot l’Estat, els eurodiputats i també els presidents de la majoria de comunitats autònomes. A Catalunya, un dels resultats que atreu més mirades és el de la ciutat de Barcelona, on el projecte dels comuns, liderat per l’actual alcaldessa Ada Colau, s’ho juga absolutament tot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les enquestes apunten que la victòria estarà frec a frec entre Colau (Barcelona en Comú) i Ernest Maragall (ERC), però els resultats de diumenge han inquietat una mica l’actual govern municipal. I és que els comuns només han guanyat en dos dels 73 barris de la ciutat, el Gòtic i la Clota (que, per cert, és el menys poblat de Barcelona). L’equip de Colau no ha aconseguit conquerir cap dels deu districtes, que van quedar repartits entre ERC i el PSC. El canvi cromàtic és total en relació al 2016. Llavors els comuns dominaven vuit districtes i ERC i PSC no en guanyaven cap; CDC s’imposava a Sarrià, i el PP, a les Corts. Ara aquests dos últims barris estan dominats pels republicans. Amb aquests resultats, ERC ha aconseguit posar 58.853 vots entre ells i els comuns.

“A Catalunya no ens ha anat tan bé com ens hauria agradat, però millor del que deien les enquestes”, va reconèixer ahir Ada Colau en un vídeo que va penjar a les xarxes socials. “El que està clar és que nosaltres som la única garantia que hi torni a haver un govern d’esquerres, de canvi i feminista a Barcelona, i ho farem”, continuava en el vídeo, per acabar recordant que “ Sí se puede ”. Els comuns són conscients que si no mantenen l’alcaldia de Barcelona el seu projecte quedarà seriosament qüestionat. La confluència ha viscut sacsejades com quan va marxar Xavier Domènech, que és qui va liderar el triomf a les passades eleccions generals, o l’adhesió de noms com el de Joan Josep Nuet o Elisenda Alamany a candidatures d’ERC. Uns moviments que ja han comportat baixes d’última hora a la llista de Colau, com la de la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal. Les pròximes eleccions poden ser decisives.

Una altra dinàmica de vot

El context, esclar, és diferent, i els comicis de diumenge van estar molt marcats pel vot útil als socialistes per por que es pogués constituir un govern amb una formació d’extrema dreta. Però també és evident que ERC, el principal rival de Colau, ha passat de ser un partit que només guanyava enquestes a guanyar eleccions. Ahir els republicans també van publicar un vídeo en què se sent la veu de Maragall explicant que per primer cop el partit ha superat els 200.000 vots a Barcelona. A les imatges es veu un metro de la línia blava que s’atura a l’estació de Congrés (que simbolitza el Congrés de Diputats) i quan el metro avança se sent una veu que diu: “Pròxima estació, Maragall”, i és que la parada següent de la línia blava és el Passeig Maragall. Tant comuns com republicans tenen coll avall que poden governar junts, però la pregunta és qui liderarà el govern.

Un altre factor que cal tenir en compte després dels resultats de diumenge és Jaume Collboni. Els socialistes sembla que comencen a sortir del pou i estan disposats a recuperar part de l’electorat perdut a Barcelona. El partit de Miquel Iceta reconeix que les eleccions generals i les municipals tenen dinàmiques diferents i és factible que molts barcelonins que hagin votat Pedro Sánchez (o Meritxell Batet a Catalunya) canviïn de vot a Barcelona. Però la sensació és que la llista de Collboni es pot veure reforçada i això pot anar en detriment d’Ada Colau. En aquestes generals els socialistes van tornar a tenyir de vermell la meitat dels districtes de la ciutat, els seus feus històrics i territoris on, en clau municipal, Colau batallarà per la reelecció. Com Nou Barris, Sant Andreu o Sant Martí.

També caldrà veure com influiran aquestes eleccions en la candidatura de Manuel Valls. El to agressiu de Ciutadans segur que no ajudarà a reforçar la imatge que el polític vol donar de persona institucional i moderada. Des de Junts per Catalunya confien que la pèrdua de vots a les generals no es traslladarà a les municipals i es mostren molt convençuts que el seu candidat, Joaquim Forn, fent campanya des de la presó madrilenya de Soto del Real atraurà molts votants, juntament amb Elsa Artadi.

Mapa de barris

L’Ajuntament de Barcelona va fer públic ahir els resultats de les eleccions per barri. ERC va guanyar en 39 barris, mentre que els socialistes es van imposar en 29. Ciutadans va guanyar a Pedralbes, Galvany, la Bonanova i Tres Torres. Els comuns només es van imposar al Gòtic i la Clota (Horta). Per districtes, el mapa electoral ha partit Barcelona per la meitat: a Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Gràcia es va imposar ERC, i a la resta (Horta-Guinardó, Sant Andreu, Nou Barris, Sant Martí i Ciutat Vella) va guanyar el PSC.

stats