Política 07/02/2017

Resum d'editorials: "S'és encara a temps d'evitar un xoc institucional les conseqüències del qual són imprevisibles"

Els principals diaris espanyols i catalans, menys l''Abc', fixen la seva posició editorial davant el judici del 9-N

Albert Solé
3 min
Agraïts i a punt

BarcelonaCada vegada que hi ha un esdeveniment clau dins el procés sobiranista, tots els diaris fixen la seva posició amb els seus editorials. Aquí un resum dels principals diaris espanyols i catalans després de la primera jornada del judici pel 9-N:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'La Razón'

  • És molt greu que el president de la Generalitat [Carles Puigdemont, per haver participat en la manifestació d'ahir] deslegitimi la justícia i actuï com si no fos el representant de tots els catalans, sinó només el d'aquells que volen la independència, que segueixen sense ser la majoria. Des d'aquest punt de vista, Carles Puigdemont està inhabilitat per ser al capdavant de la Generalitat: va demostrar una gran irresponsabilitat per seguir forçant la fractura entre els catalans i és un veritable risc per a la convivència.
  • Ahir es va produir una representació exacta, caricaturesca, del que està passant a Catalunya. En primer lloc, un menyspreu absolut a l'estat de dret o, dit tal com ho cridaven els seguidors de Mas, "fora la justícia espanyola", convençuts que una "justícia catalana" seria, pel simple fet de tenir denominació d'origen, més justa.
  • L'ús abusiu dels mitjans públics per a la propaganda nacionalista i per orquestrar una "marxa espontània" amb la grotesca mesura de facilitar un dia festiu als funcionaris.

'El País'

  • El judici oral [...] es va iniciar ahir sense més peculiaritat exterior que l'habitual manifestació. Nombrosa, encara que menys que en altres ocasions. I anòmalament patrocinada pel poder autonòmic, entre les funcions del qual no hi ha la de pressionar contra la independència del poder judicial.
  • Assistim a un acte judicial que plasma i il·lustra el fracàs de la política i dels polítics involucrats. De tots, dels dos governs, el central i l'autonòmic.
  • Resulta comprensible que a un acusat se li escalfi la boca, però ho és menys la freqüència amb què li passa a Mas. Al·lega que el judici és un "muntatge" i dictamina que no té "base legal". ¿Sostindrà el mateix si és absolt?

'El Mundo'

  • Tractar d'influir en la tasca d'un tribunal constitueix un obert desafiament a l'estat de dret. Una pretensió inadmissible i pròpia d'una república bananera, que ahir va frenar en sec el president del tribunal davant els intents de Mas de polititzar la seva compareixença en qualitat d'acusat.
  • Els assistents van corejar crits en favor de la independència de Catalunya i van agitar milers d'estelades, al mateix temps que Mas, Ortega i Rigau saludaven a la munió. Tot això, a més, mentre els tres eren entrevistats davant les càmeres de TV3, que ahir va realitzar un desplegament especial trufat amb el biaix informatiu que ja és habitual en la televisió que paguen tots els catalans.
  • L'expresident, hereu del tradicional victimisme dels líders nacionalistes, sembla còmode en el seu paper de protagonista d'un martirologi exacerbat a major glòria de la causa separatista.
  • Només des del respecte a la llei, la fermesa democràtica i l'actitud política responsable s'és encara a temps d'evitar un xoc institucional les conseqüències del qual són ara mateix imprevisibles.

'La Vanguardia'

  • [40.000 persones al carrer segons la Guàrdia Urbana] Va ser una xifra molt digna de consideració, encara que potser no la xifra que suposaria un incontestable repte a l’Estat.
  • Defensàvem en el nostre editorial de diumenge el diàleg. Dèiem que per fer-ho feien falta dues premisses: el respecte a la legalitat i que cap dirigent polític català quedi irreversiblement exclòs de la vida pública. Això és el que seguim pensant, i no som els únics. La vicepresidenta del TC, Adela Asua, va aprofundir ahir en aquesta línia.

'El Periódico'

  • Malgrat l’entusiasme d’ahir, no serà fàcil mantenir el ritme, i el volum dels concentrats tampoc altera la correlació de forces al Parlament i a les institucions. No sembla, doncs, que l’estratègia sigui sostenible en el temps.
  • La distància entre les proclames en públic i els comportaments individuals dels dirigents independentistes es va engrandir una mica més ahir.
  • Complir i fer complir la llei és una actitud necessària però no suficient davant el desafiament de l’independentisme. L’alternativa no és cedir a les seves demandes sinó atendre aquella part de la societat catalana que ni vol la independència ni vol quedar-se com està.

L''Abc' no ha dedicat el seu editorial al judici d'ahir.

stats