Política 05/09/2015

Junts pel Sí crearà una conselleria d'Exteriors i una Agència de la Seguretat Social per garantir les pensions

Romeva afirma que una Catalunya "pròspera, justa i equitativa" només és possible amb "les eines d'un Estat" i Mas assegura que el procés es farà d'acord amb la legalitat, ja sigui "europea, espanyola o catalana"

Laia Vicens
2 min
Raül Romeva, durant la presentació del programa electoral de Junts pel Sí / PERE VIRGILI

BarcelonaEl cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha afirmat que una Catalunya "pròspera, justa, i equitativa, on no es qüestioni la igualtat d'oportunitats i que sigui democràtica" només és possible amb "les eines i els recursos d'un Estat". Així ho ha assegurat durant la presentació del programa electoral de la candidatura unitària de CDC, ERC i les entitats. "Per fer un programa electoral és molt necessari dotar-se de tot el que necessites per implementar les teves propostes", ha explicat.

La proposta de Junts pel Sí requereix un "Estat garantista" que ofereixi "les mateixes oportunitats que la resta de països europeus" i ha avisat que com més gran sigui la majoria que els independentistes treguin el 27-S, "més ràpid i amb més garanties" es farà el procés.

En relació amb les mesures per garantir un estat del benestar, Romeva ha afirmat que la pobresa infantil "no es pot matisar" i que serà "una prioritat" per a un eventual govern de concentració passades les eleccions. A més, ha situat "l'autonomia de les dones", convertir Catalunya en "un país acollidor que no tanqui els ulls davant del drama migratori" i la cultura com alguns dels pilars d'una futura Catalunya independent. Un programa electoral que "no és la Bíblia de res", sinó que estarà "obert a tothom".

Estructures d'Estat

Una de les eines per assegurar aquest estat del benestar és la creació d'una Agència de la Seguretat Social, que serviria per fer possible "la contribució i la percepció de les pensions". Segons ha explicat Oriol Junqueras, es tracta d'una estructura d'estat "imprescindible" que garantiria el cobrament de les pensions "molt millor que l'actual sistema".

Junqueras ha confirmat, tal com va avançar l'ARA, la creació d'una conselleria d'Exteriors que "asseguri la màxima presència del Govern a l'exterior". En aquest sentit, Junts pel Sí ha afirmat que Catalunya s'adheriria als tractats internacionals. En matèria econòmica, Junqueras ha detallat que es crearien institucions com la Hisenda pública (l'estructura per garantir impostos), un Banc Central que s'integraria a la xarxa de bancs centrals europeus i es convertiria "definitivament" l'Institut Català de Finances en un Banc de Desenvolupament de l'economia.

Tot plegat, el president de la Generalitat, Artur Mas, ho ha resumit amb una frase: "Difícilment trobareu un estat que vulgui ser independent que tingui tan pensats els passos que s'han de fer com ho té Catalunya". Mas ha deixat clar que la "desconnexió" amb l'Estat es farà sempre d'acord amb la legalitat, ja sigui "l'europea, l'espanyola o la catalana".

stats