POLÍTICA
Política 19/03/2013

ERC evita criticar obertament la decisió d'Oriol Pujol

La portaveu parlamentària d'ERC reconeix la "rapidesa" de Pujol en la reacció, però insinua que si el cas afectés a ERC, farien dimitir a l'imputat. PP, ICV-EUiA, C's i la CUP coincideixen a demanar que deixi l'acta de diputat, mentre que el PSC defensa que no la deixi

Anna Mateo
2 min

BarcelonaDesprés que el TSJC hagi anunciat aquest dimarts la imputació del secretari general de CDC, Oriol Pujol, per presumpte tràfic d'influències sobre les concessions il·legals de les ITV, tots els partits de l'oposició, menys ERC i PSC, han demanat la seva dimissió com a diputat del Parlament. La secretària general i portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha evitat demanar obertament que Pujol deixi l'escó, malgrat que ha insinuat que els republicans ho haurien fet així: "En cas que ens passés a nosaltres, assumiríem responsabilitats i demanaríem a l'imputat que apliqués la mateixa contundència tant al càrrec intern com al públic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, la també secretària general dels socis de CiU al Parlament ha defensat que Pujol "ha fet molt més del que ha fet qualsevol altre polític en la seva situació" i, per tant, ERC no aplicarà "una doble vara de mesurar sobre qui ja està imputat". No obstant això, ha assegurat que des del seu partit es demana "pulcritud absoluta, tolerància zero i que la justícia actuï amb rapidesa sobre tots els casos de corrupció".

Seguint la línia d'ERC, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha assegurat que no veu oportú "demanar la dimissió d'Oriol Pujol perquè tots hauríem d'actuar tal com ens agradaria que ens tractessin si ens passés a nosaltres". Lucena, que la setmana passada veia com imputaven el diputat socialista Daniel Ferández, també ha demanat a la justícia que "actuï al més ràpid possible" per saber el veredicte del cas ITV.

El PP llança acusacions

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha assegurat que lamenta "profundament" la imputació d'Oriol Pujol "perquè això vol dir que el jutge creu que hi ha indicis suficients que l'incriminen". El portaveu popular ha recordat que amb Pujol ja són quatre els diputats del Parlament imputats. Obviant que el PP té una dotzena de diputats imputats a les Corts Valencianes, Millo ha lamentat que Pujol "ha perdut l'oportunitat de concedir el que els catalans esperaven: la dimissió". "L'autèntica guerra bruta és la corrupció que té CiU a l'epicentre", ha etzibat Millo.

"Els catalans no ens mereixem tenir quatre diputats imputats al Parlament", ha defensat la portaveu al Parlament d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ja que "no és compatible, ni políticament ni èticament". "És la justícia la que ha de decidir si és o no és culpable, però no creiem que Oriol Pujol hagi de seguir sent diputat, sinó que hauria de deixar el seu escó i dedicar-se a preparar la defensa", ha afegit. En la mateixa línia, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha demanat que "tant Oriol Pujol com els altres tres diputats imputats abandonin el càrrec de diputat, traspassin les seves responsabilitats i deixin de cobrar de l'administració pública".

El portaveu parlamentari de C's, Jordi Cañas, ha exigit que Pujol s'aparti de qualsevol càrrec públic. "És evident que Oriol Pujol s'ha convertit en el taló d'Aquil·les d'Artur Mas, que no només no està fent neteja al seu propi partit o a Catalunya mentre proposa un pacte contra la corrupció, sinó que a més a més amaga els imputats", ha deplorat Cañas.

stats