Política
Política 01/06/2011

Rubalcaba critica l'actuació dels Mossos contra els 'indignats': "Cal fer les coses bé, no sigui que les facis i el resultat sigui molt pitjor"

El futur candidat del PSOE està convençut que té el suport de les bases del partit: "Els militants del PSOE m'estimen i m'ho han demostrat"

Redacció
3 min
Rubalcaba

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha mostrat crític amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra divendres passat contra els indignats acampats a la plaça de Catalunya de Barcelona. Sense citar explícitament el cas, ha opinat que, en relació amb les acampades, "la policia ha d'actuar amb proporcionalitat". "Cal fer les coses bé, no sigui que ho facis i el resultat sigui molt pitjor. Crec que tothom sap a què m'estic referint", ha afegit. Sobre l'actuació de la policia amb els acampats a Madrid, ha afirmat: "Estem actuant de forma proporcionada i crec que intel·ligent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba, que el cap de setmana va ser escollit pel congrés federal del PSOE com a candidat del partit a les eleccions generals de l'any que ve, està "convençut" que els militants socialistes l'estimen: "M'ho han demostrat– assegura– i com més avall en el PSOE, cap a la base, moltíssim més". Rubalcaba ha fet aquestes declaracions al programa Hoy por hoy de la Cadena SER, on ha explicat que la decisió d'optar a ser el candidat del seu partit feia temps que li rondava pel cap, però la va prendre definitivament durant la campanya. Segons ells, en els mítings hi havia "molta pressió" en aquest sentit, i ha afirmat: "Allà vaig decidir que, si hi havia primàries, hi aniria".

El vicepresident del govern espanyol ha destacat també que des que Jose Luis Rodríguez Zapatero va anunciar que no es tornaria a presentar havia rebut nombroses trucades i correus demanant-li que es presentés i dient-li que és "el millor en aquest moment". En qualsevol cas, però, ha deixat clar que en la seva elecció no hi ha hagut "ni cop de dit ni conspiració". A més, ha recordat que aquest cap de setmana va ser "la primera vegada" que parla al congrés federal del PSOE, fet que demostra, diu, que l'interessen més "els projectes polítics que les persones", i que el preocupa "molt poc el poder orgànic".

Pel que fa al programa que el PSOE presentarà a les eleccions previstes per al 2012, Rubalcaba ha explicat que inclouran "continuïtat i canvi", una combinació que "és perfectament possible, i fins i tot desitjable". I ho ha exemplificat comparant-ho amb un vaixell que es troba una tempesta: primer cal lluitar-hi per sobreviure, després intentar superar-la i finalment, quan arriba la calma, recuperar el temps que la tempesta t'ha fet perdre. En cadascuna d'aquestes fases –segons ell, ara Espanya està a la segona– les maniobres que es fan són completament diferents, però totes mantenen una lògica de continuïtat.

Més concretament, ha parlat de tres capítols clars en el seu projecte: un primer de "defensa de les conquestes socials" que s'han aconseguit durant els darrers anys, com la llei de l'avortament o els avanços en igualtat de gènere, ja que "no són irreversibles i cal defensar-los en els programes"; un altre orientat a aprofundir i acabar les reformes iniciades durant el mandat de Zapatero; i finalment un conjunt de canvis de prioritats, obligats per la crisi i orientats sobretot a potenciar l'educació i la investigació.

Mirant cap al País Basc, Rubalcaba ha parlat del final d'ETA com una "extinció paulatina", més que no pas "un acte o un moment concret", i considera que "ja som en aquest procés". El ministre ha recordat que "a l'agost farà dos anys que no hi ha cap atemptat, que ja no es cobra l'impost revolucionari i que al País Basc es pot viure amb normalitat". Malgrat tot, però, Rubalcaba ha afegit que, si pogués, "no deixaria que Bildu governés" cap institució, i que "buscaria pactes per evitar-ho". "Acords institucionals amb Bildu, per res", ha sentenciat.

Finalment, Rubalcaba ha parlat de la crisi del cogombre i ha assegurat que el sector hortícola sap que el govern "està amb ells". Lamenta que les acusacions de les autoritats alemanyes contra els productes agrícoles espanyols han provocat una important pèrdua "de diners i d'imatge, que és el més preocupant", i no descarta emprendre accions legals contra "els que han posat en tela de judici la qualitat dels nostres productes".

stats