Política 03/04/2015

Rull defensa que una convenció mixta de ciutadans i càrrecs electes redacti una Constitució catalana

El coordinador general de CDC vol que en el procés constituent hi participin també les formacions que es miren el procés amb recel

Efe
2 min

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, proposa que una "convenció oberta" a la participació de la ciutadania, però també amb presència de càrrecs electes, sigui la que elabori el text la "Constitució catalana" prevista en el full de ruta sobiranista. Rull considera que la convenció hauria de comptar amb participació ciutadana directa, de forma semblant a experiències com la d'Irlanda o anteriorment Islàndia. En concret, el full de ruta acordat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes de cara a les eleccions del 27 de setembre contempla que en un termini de 10 mesos s'elabori un projecte de Constitució mitjançant un mecanisme que permeti la participació directa de la ciutadania.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas concret d'Irlanda, ha explicat el número dos de CDC, la seva convenció constitucional està formada per ciutadans elegits a l'atzar, però també per diputats i altres càrrecs electes, mentre que a Islàndia també van ser utilitzats "mecanismes de participació ciutadana" per canviar el seu text constitucional. "També al Regne Unit s'està plantejant que la ciutadania hi participi, no per canviar la Constitució, perquè no en té, però sí unes normes bàsiques, i això s'impulsa arran del referèndum d'autodeterminació d'Escòcia", ha precisat Rull.

En el cas concret de la "convenció constitucional catalana" es podria preveure que, al costat de ciutadans i diputats, també puguin ser presents alcaldes i regidors, ha indicat Rull. Segons el dirigent convergent, el procés d'elaboració d'un eventual text constitucional català hauria de durar aproximadament uns deu mesos a partir que el nou Parlament sorgit del 27-S aprovi la "declaració sobiranista inicial", tal com s'indica en el full de ruta sobiranista subscrit per CiU i ERC.

Rull vol que en la convenció constitucional hi participin partits que es miren amb recel el procés. "A nosaltres ens agradaria que aquest espai pugui ser molt integrador i que pugui servir per reincorporar el procés sobiranista a forces que no se sumin al full de ruta, com per exemple ICV, EUIA, però també Podem, així com determinats sectors del PSC que voldran participar en l'exercici d'imaginar-nos com volem que sigui el nou país".

stats