Sabater avala JxCat i vol una "estratègia compartida" de l'independentisme a Madrid

La candidata reitera que la CUP està oberta a tots els escenaris després de les eleccions, però "no a qualsevol preu"

Xavi Tedó
3 min
Sabater, en un acte electoral

La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, ha demanat una estratègia compartida de l'independentisme a Madrid com reclama JxCat per "no contrarestar-se" i "acabar amb les picabaralles". "Necessitem ser fortes en l'estratègia de confrontació", ha dit en una entrevista a TV3. Sabater ha reiterat els recels de la CUP amb la taula de diàleg tal com està plantejada i ha exigit que sigui "efectivament de diàleg". "Fer veure que el conflicte no existeix és un error d'estratègia, perquè a ulls d'Europa sembla que ja s'estigui resolent amb aquesta taula de diàleg", ha afegit. En aquest sentit, ha reclamat la necessitat de promoure un embat a l'Estat. "Hem d'anar a una legislatura de conflicte", ha apuntat, per fer efectiu el dret a l'autodeterminació, però també per aplicar polítiques socials recordant les lleis d'aquest àmbit que el Tribunal Constitucional ha tombat. "Ha anul·lat més de 40 lleis del Parlament", ha denunciat. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sabater ha dit que la trobada d'ahir amb ERC va servir per posar en comú els resultats de les eleccions i per constatar que la voluntat de fer un referèndum "persisteix" i que existeix una majoria que vol un gir d'esquerres. La cap de llista ha tret ferro a la seva absència a la primera reunió d'aquest dimecres amb els republicans i ha remarcat que els caps de llista no hi participaran. En qualsevol cas, ha deixat clar que els nou diputats de la CUP-Guanyem representen totes les organitzacions que donen suport a la candidatura i que se sent "representada" per la comissió negociadora que va donar el tret de sortida de les converses amb ERC, en la qual no hi havia cap dirigent de Guanyem, tot i que ha explicat que en la propera sí que n'hi haurà, com va explicar ahir l'ARA.

Sabater també ha relativitzat les discrepàncies internes de la CUP després que Poble Lliure hagi apostat per contribuir a la configuració del nou Govern però Endavant advoqués aquest dimecres per mantenir-se a l'oposició. Així, ha insistit que la formació anticapitalista té tots els escenaris oberts, també el d'entrar al Govern, però "no a qualsevol preu", com ja ha anat dient durant tota la campanya. "L'important és el què i el com", ha assenyalat, encara que s'ha mostrat optimista amb l'èxit de les converses que es van iniciar dimecres. "Aspirem que les negociacions vagin bé. Aquest país necessita un gir per avançar socialment i nacionalment", ha assegurat. "Totes les organitzacions veuen en el mandat de les urnes que el país necessita un gir de 180 graus. Pensem que tindrem capacitat de fer que les negociacions donin bons fruits", ha sentenciat Sabater.

Acusa Sàmper de "criminalitzar la protesta"

Paral·lelament, Sabater ha reclamat, com ja va fer aquest dimecres en una piulada, la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per "criminalitzar la protesta", en referència a les manifestacions en contra de l'empresonament del cantant Pablo Hasél, advertint que "hi ha maneres de mediar amb els manifestants per acabar amb batalles campals", i ha lamentat que no hagi fet "cap mena d'autocrítica". "¿No hi ha hagut violència gratuïta per part dels Mossos?", ha preguntat al conseller, després que Sàmper acusés els manifestants d'haver-ne fet ús. Sabater ha alertat que el canvi de model policial és un punt "important" en les negociacions per formar govern i ha dit que ara està sobre la taula "amb més força".

L'exalcaldessa de Badalona ha criticat la falta d'investigació de les "males praxis" de la Brimo i l'ARRO i n'ha reclamat un cop més la dissolució i establir un nou model policial que, afirma, posi al centre la seguretat de la gent. La cap de llista de la CUP ha acusat aquestes unitats dels Mossos de "no actuar com una policia democràtica" i ha denunciat "els abusos" que han comès, segons ella, des que es van crear. Ha reconegut que els Mossos actuaven com a policia judicial quan va detenir Hasél, però ha dit que és un tema que cal "plantejar-se". "Com a institució, la manera d'executar aquestes ordres té molts matisos i la policia té marge per actuar", ha apuntat, i ha dit que, a parer seu, ara els Mossos han deixat d'actuar "amb congruència, proporcionalitat i oportunitat".

stats