Política 19/11/2013

La Moncloa retreu al Govern que critiqui la "recentralització" mentre demana 28.000 milions a l'Estat

Sáenz de Santamaría afirma que Rajoy té "voluntat política" per dialogar però des del "respecte a la Constitució"

Acn
2 min

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha retret aquest dimarts a CiU i al Govern que critiquin el suposat esperit "recentralitzador" de les seves lleis mentre, en un altre àmbit, han demanat 28.000 milions d'euros de l'Estat per finançar els deutes de la Generalitat. Sáenz de Santamaría ha assegurat que el seu govern té "voluntat política" per dialogar amb la Generalitat, però sempre amb la Constitució com a "punt de trobada" perquè "no es pot demanar al govern espanyol quelcom que no es pot donar perquè pertany a tots els espanyols".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, que ha retret al govern espanyol que invoqui el "diàleg" mentre impulsa lleis que "redueixen la capacitat de l'autogovern de Catalunya".

Segons el portaveu de CiU, l'executiu de Mariano Rajoy ha engegat 17 projectes de lleis que representen una autèntica "involució constitucional", com per exemple la reforma local o la Lomce.

Per Cleries, la sortida de la crisi no es farà des de la involució i lleis que "no respecten el marc constitucional" perquè afecten les competències dels governs autonòmics. "Això no és lleialtat institucional", ha dit.

A més, ha retret a Sáenz de Santamaría que qüestionés l'austeritat del viatge del president de la Generalitat, Artur Mas, a Israel, i que el president espanyol, Mariano Rajoy, digués que no es pot "jugar" amb el model territorial quan, per la Generalitat, la sobirania i l'autogovern "no són un joc, sinó la voluntat de ser com a nació".

Sáenz de Santamaría demana coherència

En la seva resposta, Sáenz de Santamaría ha demanat a CiU "coherència" perquè "per vostès el FLA i el pagament a proveïdors no són centralitzadors", mentre que les mesures per evitar que creixin aquests deutes, com la llei de deute comercial, sí que ho són.

"Els 28.000 milions d'euros de l'Estat per finançar deutes de la Generalitat no són centralitzadors, i els mecanismes per evitar que tornin els deutes sí", ha dit Sáenz de Santamaría.

En aquest marc, ha recordat a Cleries que la Generalitat només ha recorregut 10 dels 91 decrets i lleis de reforma del govern espanyol, és a dir, un 11% del total, mentre que hi ha hagut acord en 23 altres projectes. "Crec que un 11% de discrepància no pot justificar el 100% del seu retret", ha dit a Cleries.

Pel que fa a la consulta, Sáenz de Santamaría ha assegurat que "no es pot demanar" al govern espanyol que "vulneri la Constitució" en reclamar "quelcom que no es pot donar perquè pertany a tots els espanyols". "Aquest govern respecta la Constitució i aquest ha de ser el millor punt de trobada per a qualsevol diàleg", ha dit.

stats