Política 21/11/2016

Salellas: "Als pressupostos no hi ha cap petjada de les nostres propostes, per tant, portarem el debat al carrer"

El diputat de la CUP, sobre la polèmica entre la CUP, els Mossos i Interior, ha dit: "Jané és un dels consellers més autonomistes dels Govern Puigdemont"

Ara
3 min
Benet Salellas: "Si es manté la clau d’excepcionalitat de la legislatura, nosaltres hi continuarem sent"

BarcelonaEls pressupostos per al 2017 que el 29 de novembre aprovarà el Govern no agraden a la CUP. Tot i que el seu consell polític va aprovar que en facilitaria la tramitació al Parlament –a diferència del que va passar amb els del 2016–, els cupaires no estan satisfets. "Com a model de pressupostos, s'allunya del que pensem que hauria de ser en aquest moment de país i no hi ha cap petjada de les nostres propostes, per tant, volem sortir del debat de despatx i portar el debat social al carrer", ha dit Benet Salellas, diputat de la CUP, aquest matí a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salellas deia això en referència a la presència del seu partit, representats per la diputada Mireia Vehí, a la manifestació de dissabte que reclamava uns pressupostos més socials convocada pels sindicats i amb la presència del PSC i CSQP. "És perfectament coherent asseure's a negociar i acompanyar-ho de mobilitzacions al carrer. És el moment de sortir al carrer i fer un debat social obert sobre les demandes que fem als pressupostos", ha explicat Salellas.

L'opinió d'ERC és ben diferent. Aquest mateix dilluns, el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha recordat que després de moltes hores de reunions, els pressupostos que es presentaran el proper 29 de novembre al Parlament "tenen la petjada de la CUP". "Segur que aquests no són els pressupostos que satisfan del tot a totes les parts, però ara necessitem uns pressupostos possibles més que no pas uns idíl·lics que no podem complir", ha subratllat.

Sabrià ha reiterat que es tracta de la proposta "més social i progressiva possible" i que, després de moltes setmanes, es va trobar "una base suficientment potent que permeti arribar fins el final". Com ja va fer la setmana passada, el portaveu d'Esquerra ha recordat a la CUP que caldrà que evidenciï el seu suport als comptes en, almenys, 17 votacions: 2 al plenari i 15 en comissió, una per a cada capítol dels pressupostos.

La CUP i els Mossos

La polèmica detenció de l'alcaldessa cupaire de Berga, Montse Venturós, per part dels Mossos encara porta cua. Benet Salellas considera que si hi ha voluntat política hi ha maneres "imaginatives" per deixar els Mossos al marge en casos com aquests, que són detencions per motius polítics, segons els cupaire. I en culpa particularment el conseller d'Interior, Jordi Jané: "És un dels consellers més autonomistes dels Govern Puigdemont".

El conseller Jané ha respost a Salellas immediatament als micròfons de RAC1: "Si els Mossos reben una ordre d'un òrgan judicial estan obligats a complir-la; encara que el conseller els digués que no ho fessin, la responsabilitat penal seria seva [dels agents]". Tot i això, el conseller ha admès per primer cop que li va doldre la detenció de l'alcaldessa i que, en realitat, el problema és l'excés de persecució judicial del procés, no dels Mossos.

El diputat de la CUP també ha lamentat el que ell considera "xantatge" de Junts pel Sí el "sense pressupostos no hi ha referèndum" que repeteix el president Carles Puigdemont i la resta del Govern. "El referèndum és una cosa del conjunt del país, no de la CUP, posar-hi preu és lleig".

Respecte del referèndum i els resultats de l'enquesta del CEO que diu que el 'no' a la independència guanyaria per dècimes el 'sí', Salellas respon: "L'enquesta del CEO mostra que cal fer el referèndum una vegada per totes". I alhora admet que "si guanya el 'no', caldrà convocar eleccions i que la majoria del 'no' defineixi el nou Govern".

stats