Política 14/01/2021

Salut censura la vacunació de l'alcalde de Riudoms amb dosis sobrants d'una residència: "No és ètic"

Argimon admet que el protocol no detalla si la residència ha fet bé però diu que "no és el millor exemple"

Ara
2 min
Recreació d'una dosis de la vacuna del coronavirus

BarcelonaL'alcalde de Riudoms (Baix Camp), Sergi Pedret (JxCat), i un regidor del consistori es van vacunar aprofitant les dosis sobrants de Pfizer d'una residència de la localitat, l'Onada de Riudoms, segons va avançar Tarragona Digital i va confirmar l'ARA. La residència defensa la seva actuació durant la campanya de vacunació adduint que les directrius del departament de Salut obliguen a aprofitar al màxim totes les dosis. Les que no s'utilitzen s'han de llençar i, per això, asseguren que la direcció del centre va demanar permís a la responsable de vacunació del Camp de Tarragona per administrar-la a altres persones vinculades al centre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No soc qui per jutjar-ho, però [l'alcalde i el regidor] haurien d'haver declinat l'oferta. No és ètic vacunar-se si ets responsable públic i no tens més de 70 anys", ha afirmat aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Salut afirma que "el fet d'aprofitar les dosis que sobren d'un vial és una directriu" de la conselleria, ja que el context d'escassetat de vacunes actual obliga a evitar llençar dosis i a vacunar amb rapidesa i fluïdesa. "I em consta que es van analitzar altres possibilitats abans –ha afirmat–, però aquest no és el millor exemple".

Des dels serveis territorials de Salut a Tarragona confirmen que la direcció del centre va trucar a la responsable de vacunació de la regió sanitària per consensuar a qui havien de posar les vacunes i que se li va indicar que s'administrés a "personal vinculat" a la residència, com ara personal de serveis externs que hi van diàriament. No els van suggerir "en cap cas", afirmen, que vacunessin l'alcalde i un regidor.

La residència admet que van intentar vacunar treballadors del CAP, cosa que Salut també confirma, però que el personal sanitari ho va declinar perquè just l'endemà els tocava rebre la dosi. Per això va pensar en l'alcalde, així com en el mossèn del poble –que va declinar l'oferta–, ja que són habituals al centre per reunions de seguiment de l'evolució epidemiològica.

En aquest sentit, Argimon ha admès que el protocol de vacunació no detalla si el comportament de la residència va ser l'adequat, ja que entén que "no hi ha la mateixa flexibilitat per reorganitzar una vacunació amb dosis sobrants dins d'un hospital que en una residencia".

El cas arriba després que tres infermeres vacunessin familiars seus en lloc dels avis d'una residència de les Terres de l'Ebre. L'Institut Català de la Salut (ICS) les ha apartat cautelarment de la feina i els ha obert un expedient sancionador per "haver convidat" els seus familiars a rebre les dosis fora del programa de Salut.

stats