Política 08/10/2019

Sánchez busca el vot rural amb la promesa als agricultors andalusos i extremenys de millorar el subsidi agrari

Anuncia un pla d'acció per al sector agroalimentari per a les comunitats afectades per la guerra comercial

Laia Forès/ot Serra
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, aquest dimarts amb la líder del PSOE andalús, Susana Díaz.

MadridEl líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat a Andalusia per captar el vot rural en una comunitat autònoma que és clau per als socialistes. Per fer front als efectes de la guerra comercial entre la UE i els Estats Units, Sánchez ha anunciat que reduirà el nombre de jornades (es coneixen amb el nom de peonades) que calen per poder rebre el subsidi agrari que poden cobrar els agricultors a Andalusia i Extremadura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez també ha anunciat un pla d'acció per al sector agroalimentari que es posarà en marxa a les comunitats autònomes més afectades per l'augment dels aranzels anunciat pel govern dels Estats Units, tot i que no n'ha concretat les mesures. "Estem dient fermament que qui té les competències en qüestions comercials és la UE, però el govern espanyol no mirarà cap a una altra banda", ha dit Sánchez en un acte electoral a Jaén.

El candidat socialista ha presentat el PSOE com l'únic partit capaç de superar el bloqueig -tot i que en els últims mesos ha sigut incapaç- i ha demanat el vot per tenir una majoria més còmoda i poder formar govern: "Hem d'escollir entre avançar o el bloqueig". A un mes del 10 de novembre, algunes enquestes preveuen un lleuger augment de vots per al PSOE però d'altres pronostiquen una pèrdua d'escons.

Sánchez ha reiterat que revaloritzarà les pensions tenint en compte l'augment de l'IPC real, "perquè els jubilats recuperin poder adquisitiu". El president en funcions ha carregat contra les mesures que el govern del PP va impulsar per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions, que en limitava l'augment i introduïa l'anomenat factor de sostenibilitat, que té en compte l'esperança de vida a l'hora de calcular les pensions i, a la pràctica, suposa pensions més baixes.

Casado també aspira a guanyar

També el PP manté les expectatives a l'alça i les aspiracions de guanyar les eleccions. En aquest context, els populars insisteixen en negar la gran coalició amb Pedro Sánchez de president. En un acte a Badajoz, el líder dels conservadors, Pablo Casado, ha fet una crida a debatre sobre "l'alternativa" al PSOE i ha presumit que en aquest escenari "l'única opció és el PP". "La resta ja han dit que s'abstindrien o l'investirien: ho han dit Errejón, Podem i Rivera; el PP no", ha assenyalat.

Amb tot, el candidat dels populars ha mostrat un to conciliador amb la proposta de Sánchez de revaloritzar les pensions segons l'IPC -hi donaria suport-, per bé que ha recriminat al president en funcions que anunciar aquesta mesura en un míting és "demagògic i electoralista". A més, ha subratllat que aquesta decisió correspon a un govern amb plenes capacitats legislatives.

stats