Política 19/11/2020

Sánchez es justifica davant la militància pel diàleg amb Bildu

Intenta respondre a les discrepàncies internes i acusa el PP de llançar ‘fake news’

M. E. / M. T.
3 min
La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, en una imatge recent.

BarcelonaQue EH Bildu i ERC decidissin finalment no presentar cap esmena a la totalitat al projecte de pressupostos generals de l’Estat permetia al PSOE presumir que eren els comptes que es tramitaven amb menys vots en contra de la història. Ara bé, també comportava una derivada afegida que sabia que la dreta espanyola explotaria fins al final: la de fer ressucitar el fantasma d’ETA. El president Pedro Sánchez podia intuir les intencions de PP, Ciutadans o Vox, i fins i tot que s’hi afegissin barons socialistes. Per això, una setmana després de l’aval de la formació abertzale a la tramitació dels pressupostos, el també secretari general del PSOE intenta posar ordre al partit i explicar l’entesa amb Bildu: dilluns exigia lleialtat als barons i ahir es justificava davant la militància a través d’una carta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que Pedro Sánchez demana per escrit als afiliats que avalin els pactes del PSOE. Ja ho va fer fa un any, quan va enviar també una missiva als militants per demanar-los el suport per tirar endavant el govern de coalició amb Unides Podem -a diferència d’aquesta vegada, llavors la militància havia de votar-. Com fa un any, en el text de quatre pàgines enviat ahir i que el PSOE va fer públic al seu compte de Twitter, Sánchez subratlla “l’abast històric” dels comptes per combatre les conseqüències del covid-19 i defensa la necessitat de tirar-los endavant amb “una unió tan àmplia com sigui possible”. “Necessitem com més suport millor per encarar la crisi més greu de les nostres vides”, afirma.

La frase ve a justificar el diàleg que la seva aliança amb Unides Podem l’ha empès a encetar amb EH Bildu, però alhora és també un dard al PP, a qui presenta com un dels “adversaris” del govern espanyol i l’acusa d’aprofitar l’entesa amb els abertzales per furgar en “assumptes del passat com la lluita antiterrorista”. Una qüestió, diu Sánchez, que “no té res a veure amb els pressupostos ni figura per fortuna des de fa anys entre els problemes d’Espanya”. El president espanyol, de fet, torna a acusar els populars de llançar “fake news ” i d’abonar-se a l’estratègia del “populisme reaccionari” del president dels Estats Units, Donald Trump. “Desvien l’atenció cap a polèmiques artificials i notícies inventades”, diu el líder del PSOE, que continua negant que hi hagi cap “pacte” amb EH Bildu.

L’aval dels abertzales a la tramitació dels comptes, ara per ara, no s’ha traduït en res més. I els fets podrien parlar per si sols si tenim en compte l’esmena conjunta que van presentar dimarts Unides Podem, ERC i EH Bildu per aturar els desnonaments fins al 2021, sense comptar ni amb el vistiplau ni amb el suport del PSOE.

El xoc per l’esmena de Podem

El gest, que representava l’enèsim xoc entre els socis de coalició, va generar malestar entre els ministres socialistes. “Davant del virus hem d’estar tan units com correspon a la situació”, va dir ahir el ministre d’Agricultura, Luis Planas, que va intentar rebaixar el tema emmarcant-lo en “un detall” propi d’un govern de coalició. Dimarts havia sigut més explícita la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, quan va afirmar que el govern “té un enorme compromís amb la política d’habitatge” i no veia “necessari plantejar un conflicte” sobre aquest assumpte.

Calviño també recordava que el ministeri de Transports, que dirigeix José Luis Ábalos, està “treballant de manera decidida per evitar el desnonament d’inquilins sense alternativa habitacional”. L’endemà el mateix Ábalos evitava polemitzar sobre el tema i deia que estava “obert” a parlar-ne però abordant-lo des de la “seguretat jurídica”. L’esmena d’Unides Podem va generar tensió a l’executiu, però també munició per a la dreta per tornar a burxar en les complicitats del partit lila amb els independentistes catalans i bascos.

Com amb la llei Celaá, aprovada ahir al Congrés. La líder de Cs, Inés Arrimadas, ho va aprofitar per tornar a demanar a Sánchez que si vol el seu suport ha de trencar amb ERC i EH Bildu i tornar a la “via de la moderació”. Tot i que ahir Arrimadas va mantenir la porta oberta a negociar els comptes, Cs avisa que no es tornarà a fotografiar al costat de l’independentisme. Però això ja queda per a una altra futura carta de Sánchez a la militància.

stats