Sánchez convoca una comissió contra els delictes d'odi arran de l'agressió homòfoba de Madrid

Unides Podem acusa Vox de fomentar els atacs i el PP per pactar amb l'extrema dreta

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa a la Moncloa

MadridL'agressió homòfoba d'aquest diumenge a Madrid i la que hi va haver a Toledo divendres passat han obligat el govern espanyol a moure's. La portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha explicat que el president, Pedro Sánchez, ha convocat la comissió de seguiment del pla de lluita contra els delictes d'odi aquest divendres. En roda de premsa posterior al consell de ministres, ha deixat clar que l'agressió de diumenge "mereix el màxim rebuig polític i social" i ha anunciat la convocatòria de la comissió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu és "activar nous mecanismes per evitar fets com aquests", però no ha concretat quina serà la proposta de l'executiu. Hi haurà una representació d'experts que repassarà l'evolució d'aquests atacs. Es tracta d'una comissió que es reuneix de manera "habitual", ha dit Rodríguez, que ha recordat que l'última vegada va ser el mes de juliol. Concretament, s'ha reunit quatre vegades i en l'última sessió el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va presentar un informe sobre l'evolució dels delictes d'odi a Espanya registrats per les forces i cossos de seguretat de l'Estat al llarg del 2020, per bé que l'estadística apareixia "distorsionada" pel confinament i les restriccions del coronavirus. Van ser 1.401 fets registrats, un 17,9% menys que el 2019. Rodríguez ha destacat que les agressions per motiu d'orientació sexual són les més freqüents d'entre les agressions per discriminació.

A l'espera de saber les propostes de la comissió, Rodríguez ha destacat la "fortalesa" de les institucions i el lideratge del president de l'executiu en el rebuig a aquesta mena d'actes i "la determinació per no tolerar els discursos i agressions per motiu d'odi". Ha volgut deixar clar, amb tot, que Espanya és un país on la llibertat i els valors democràtics estan instal·lats en la majoria de la població.

Al moviment de la Moncloa, s'hi han afegit les paraules de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que ha anat una mica més enllà i ha apuntat directament a Vox per fomentar els discursos d'odi i també al PP, per pactar amb l'extrema dreta i "treure ferro" al seu discurs. "No podem callar davant els que no permeten viure una vida segura a una part del nostre país", ha defensat en un tuit.

Ha subscrit la tesi de Belarra el diputat de Compromís Joan Baldoví, que ha assegurat que des que l'extrema dreta ha entrat a les institucions ha llançat missatges "d'odi als diferents". En roda de premsa, Baldoví ha afirmat que era "evident" que Vox no és qui comet les agressions, però ha especificat que llançar el tipus de missatges que llança comporta que acabin apareixent "descerebrats" que se senten legitimats per "fer mal".

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que ha recordat que les agressions dels últims dies no són casos excepcionals, sinó que responen al fet que el "feixisme, a Espanya, té total impunitat". "Quan va començar el Procés alguns deien que havíem despertat el feixisme, però ja estava despert", ha dit en referència a les paraules de l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem, Pablo Iglesias, que va pronunciar durant la campanya del 21 de desembre del 2017.

Almeida veu "excessiu" relacionar-hi Vox

En canvi, des de les files populars l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha considerat que era "excessiu" vincular les agressions homòfobes amb el discurs de Vox. "La posició de Vox en relació amb els homosexuals no la compartim, però dir que Vox pot ser al darrere amb el seu missatge d'una salvatjada com la d'ahir és una comparació una mica injusta", ha dit en declaracions a la Cadena SER.

En el seu cas, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no s'ha referit a Vox però ha condemnat "radicalment" l'agressió que es va produir a Madrid diumenge al barri de Malasaña. En declaracions als mitjans ha alertat, a més, que aquest cas és "gravíssim pel tracte que s'ha donat" a la víctima.

Vox, per la seva banda, ha condemnat l'agressió homòfoba de Madrid per boca del diputat Javier Ortega Smith. En declaracions a TVE, ha dit que condemnava "sense pal·liatius" els fets, però ha posat l'accent en la "violència política" que, ha dit, s'exerceix contra el seu partit. El diputat, a més, ha aprofitat l'avinentesa per barrejar-hi la immigració il·legal. "La violència té una causa directa en aquests moments a Espanya amb l'entrada massiva d'immigració il·legal", ha assegurat sense aportar cap fonament.

stats