Política 31/07/2021

Sánchez dilueix la rebel·lió del PP amb més vacunes i fons europeus

El repartiment de 10.500 milions per a les comunitats es deixa per a una reunió tècnica dilluns

4 min
24a reunió de la conferència de presidents autonòmics ahir al convent de San Esteban, a Salamanca.

MadridConfirmada l’absència de Pere Aragonès –que va aprofitar el dia d’ahir per visitar la secretària general adjunta d’ERC, Marta Rovira, exiliada a Ginebra–, el PP pretenia que la 24a conferència de presidents celebrada ahir a Salamanca servís per evidenciar les mancances, les contradiccions i el desgast del govern de Pedro Sánchez en una trobada que el cap de l’oposició, Pablo Casado, va titllar de “frau”, “fake” i “acte de propaganda” fins i tot abans de celebrar-se. La nit anterior, el líder del PP va desplaçar-se a la Plaza Mayor de Salamanca per fer-se la seva pròpia foto amb els presidents populars enmig de crits de suport que van contrastar ahir amb el insults amb què va ser rebut el president espanyol per a la foto de família oficial. Però Pedro Sánchez va trobar la manera, un cop iniciada la reunió, de diluir ràpidament el que prometia ser una rebel·lió autonòmica del PP a través de dos anuncis: la compra de 3,4 milions de dosis extra de Pfizer aquest agost per arribar a l’objectiu del 70% de la població vacunada a finals d’estiu i la gestió de més de la meitat dels fons europeus, 10.500 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’absència de vacunes –tot i tenir-ne gairebé 280.000 sense posar– i la falta de concreció en els fons europeus eren les principals crítiques de la presidenta madrilenya, que va haver d’apuntar cap a una altra banda. Isabel Díaz Ayuso va presentar la Comunitat de Madrid com una víctima de les crítiques de la resta de presidents autonòmics per la política de baixada d’impostos, tot i que ella no va dubtar a criticar en directe el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, a qui ni tan sols va saludar, i a distància Aragonès per estar negociant pel seu compte amb la Moncloa. Per això va reclamar a Sánchez “lleialtat” amb les regions “fidels a la unitat d’Espanya”. Li va respondre la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, dient-li que no és possible “bufar i xuclar al mateix temps” –per la promesa d’abaixar impostos i alhora demanar un millor finançament autonòmic.

Però tot i els anuncis de Sánchez, Aragonès no es va perdre pas una cita decisiva sobre els fons europeus tal com havia plantejat la Moncloa. La mateixa Rodríguez va criticar la seva absència perquè deixa els catalans “muts” a Salamanca, però durant la reunió de sis hores, acompanyada d’un dinar copiós a base de plats de tot tipus d’embotits i carns –i sense verdures– no es va concretar en cap moment el principal cavall de batalla per a les comunitats: com es repartirà el mannà europeu aquest 2021. Els detalls s’han deixat per a una reunió tècnica, telemàtica, de la conferència sectorial, presidida pel ministeri d’Hisenda, on la Generalitat sí que farà acte de presència a través de la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya.

La reunió se celebrarà abans de la Comissió Bilateral dilluns a la tarda, que presidirà la mateixa Rodríguez, també ministra de Política Territorial, i comptarà amb diferents secretaris d’estat. Ara bé, fonts de la Moncloa van insistir que en cap cas preveuen arribar a acords pel que fa als fons europeus en la Bilateral. “No està previst”, van assenyalar, i van remetre a la reunió sectorial de dilluns al matí. Els 10.500 milions de gestió per a les comunitats aquest 2021 suposen un 55% dels diners que la Comissió Europea s’ha compromès a enviar a Espanya, 19.034 milions. El debat pel repartiment no es presenta fàcil perquè està molt lligat als projectes que impulsi cada regió i que han d’anar de bracet dels criteris tècnics acordats pels estats membres a l’hora de finançar les iniciatives.

El debat sobre el finançament

La reunió de la conferència de presidents s’ha convertit ja en un nou clàssic del govern de Pedro Sánchez. Va instaurar la seva periodicitat durant la pandèmia i no en celebrava cap de presencial des de fa un any, quan el conclave va tenir lloc en un altre monestir, el de San Millán de la Cogolla, a la Rioja, també amb l’absència del president de la Generalitat –llavors era Quim Torra–. El nou gabinet del president espanyol va preparar ahir la cita per insistir en el missatge d’optimisme i esperança de cara a la recuperació, després de les bones dades d’ocupació, de creixement del PIB i de vacunació. Per això el president va presentar la cita com l’altra cara de la moneda respecte al juliol del 2021: “Clarament hem avançat cap a bé”, va dir.

Però de nou la cita es va convertir en un calaix de sastre de velles i noves reivindicacions autonòmiques. La principal, més enllà dels fons europeus: com ha de ser el nou sistema de finançament. Sánchez va defensar a la cita el pla per fer front al repte demogràfic i l’Espanya despoblada, però comunitats amb altres interessos com Euskadi, Madrid, el País Valencià i les Balears també van dir-hi la seva. En la pràctica, no es va arribar a cap concreció. Per a la pròxima reunió, la majoria de presidents demanen un canvi en el protocol, més treball previ, debat i interacció en la cita i poder arribar realment a acords i no només haver de sortir a valorar els anuncis que Sánchez porta preparats de casa. Tot plegat després de la protocol·lària fotografia amb Felip VI.

stats