Sànchez veu "inaudit" que ERC plantegi un govern en solitari i avisa que això pot conduir a eleccions

Demana a Aragonès que "convenci" la part d'Esquerra que "no vol" el pacte amb Junts per evitar un "escenari incert"

3 min
El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ahir en la roda de premsa a la seu del partit.

BarcelonaEl secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha mantingut la voluntat d'arribar a un acord de govern de coalició amb Esquerra aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio i ha emplaçat el vicepresident, Pere Aragonès, a seguir negociant. A parer de Sànchez és "inaudit" el "gir brusc de volant" dels republicans i ha assegurat que encara es pot "reconduir" la situació. I ha advertit: "Pretendre una investidura de franc de Pere Aragonès amb l'argument que en 83 dies no ens hem posat d'acord és posar-nos als peus d'un abisme que ens pot portar a un accident autoprovocat d'unes noves eleccions [...]. No és raonable fer una investidura amb 33 escons i dir que ja farem l'acord més endavant".

Sànchez ha afirmat que Aragonès s'ha vist "tutelat" per una "part del seu partit" que "des del primer dia no volia un acord amb Junts", en al·lusió a declaracions de l'exdiputat d'Esquerra Joan Tardà o algunes crítiques de Gabriel Rufián. "No es pot pretendre guanyar tot un govern amb 33 diputats i aquesta és la sensació que tenim", ha dit. En aquest sentit, ha instat el vicepresident a tornar-se a reunir amb ell a Lledoners -ha afirmat que ja l'hi ha comunicat a l'aspirant a president- o que ell demanarà un permís penitenciari per sortir a negociar.

"Emplaço que s'assumeixi l'oportunitat històrica que tenim, que Aragonès convenci les veus d'ERC que no volen un acord amb Junts perquè qualsevol altre escenari és incert, d'una fragilitat molt gran i que el país no es mereix", ha sentenciat. "Pretendre anar a un govern amb 33 diputats és d'una debilitat extrema", ha acabat.

Els punts de desacord i i l'escenari de cedir quatre vots

Si bé Aragonès en una entrevista a 'Els matins' de TV3 ha demanat els 32 vots de JxCat per fer la seva investidura, Sànchez ha advertit que els seus vots no seran de "franc". Ha dit ara que quan va declarar en una entrevista a La Vanguardia que facilitaria un govern per evitar eleccions, estava referint-se a un executiu entre Esquerra i En Comú Podem. "ERC ha de decidir si vol fer un acord amb els comuns i per tant renunciar a l'independentisme. O si els comuns s'incorporen al Govern perquè s'han convertit en independentistes. El que no farem és regalar una investidura amb l'ambigüitat d'ERC", ha sentenciat. També ha assegurat que la condició de cedir quatre diputats per evitar eleccions davant un pacte ERC-comuns és una proposta que els republicans saben "des del 7 o el 8 d'abril".

A parer seu, Esquerra està utilitzant de "forma fraudulenta" les seves declaracions per aconseguir un govern en solitari. "Si volen un acord estable saben que han de pactar amb Junts", ha dit Sànchez, que ha emplaçat Esquerra a ser "generosa" a l'hora d'arribar a un acord. "S'ha de saber perdre, però també guanyar", ha apuntat, i ha retret als republicans que no vulguin cedir en la unitat estratègica de l'independentisme ni en el Consell per la República (CxR) quan ells accepten dos anys de taula de diàleg amb unes "expectatives baixes".

L'argument d'Esquerra per trencar les negociacions és que Junts vol que el Consell dirigeixi el Procés des de Waterloo, "tutelant" el president de la Generalitat. Un punt que Sànchez nega i sobre el qual assegura que el que plantegen és que hi hagi un espai de coordinació estratègica entre els tres partits i les entitats sobiranistes dins el CxR, i que les decisions es prenguin per consens. "Això no és una tutela", ha dit, i ha assegurat que si Esquerra no hi està d'acord no es prendran certes decisions. En aquest sentit, s'ha mostrat disposat a fer públics tots els documents de la negociació per aclarir aquest punt.

Per a Sànchez, Esquerra ha sigut més "tolerant" fins ara amb el govern espanyol que amb els "companys independentistes". "Si no arribem a un acord entre nosaltres, com arribarem a un pacte amb la Moncloa?", s'ha preguntat. "Aragonès té a les seves mans evitar aquest error i seguir negociant per trobar un acord", ha conclòs.

stats