ERC no seguirà negociant un govern amb Junts: "Ens hem sentit profundament estafats i decebuts"

Aragonès espera que els 32 diputats de JxCat votin a favor de la seva investidura

4 min
Pere Aragonès durant l'anunci del govern el minoria d'ERC

El coordinador general d’ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha tancat aquest dilluns definitivament la porta a mirar d'assolir un acord de govern amb Junts i ha limitat les negociacions amb el partit de Carles Puigdemont a facilitar-li la investidura. "Les converses amb JxCat seran per facilitar la investidura, no per formar govern", ha avisat. "En podem parlar després, però no podem continuar amb aquest bloqueig", ha subratllat en una entrevista a TV3. Els republicans tampoc preveuen animar ni la CUP ni els comuns a sumar-s'hi. Volen governar sols i, amb la legislatura començada, ja tornaran a analitzar si s'obren a ampliar el nombre de partits amb representació al consell executiu. A més, Esquerra ho vol tot com més aviat millor i demana posar data a un ple d'investidura. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha estat encara més contundent en roda de premsa per descartar qualsevol opció de govern de coalició amb Junts abans del 26 de maig: "Ens hem sentit profundament estafats i decebuts".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès també ha dit que confia que Junts per Catalunya compleixi la paraula i li doni els vots per governar sol. "Comptàvem i comptem amb els 32 diputats de Junts, i si hi posen nous condicionants els hauran d'explicar perquè van dir que facilitarien un govern d’ERC", ha dit. En aquest sentit, ha afirmat que es refia de les "declaracions públiques" que han fet els dirigents de Junts. "Si aparquem el que ens separa podem arribar a un acord ràpid. La meva prioritat és que els 32 diputats de Junts facilitin la investidura com ha fet ERC des del 2012 amb Artur Mas, Carles Puigdemont, Jordi Turull, Quim Torra i també ara amb Laura Borràs [a la presidència del Parlament], perquè s’entenia que aquests vots tindrien una correspondència", ha afegit per reclamar un gest de responsabilitat per no haver de repetir eleccions.  

Gairebé tres mesos després dels comicis del 14 de febrer i de més de dos-cents dies de govern en funcions, el candidat d'ERC ha justificat la necessitat d'explorar altres alternatives per ser investit. "No podem arribar a les portes d’unes noves eleccions sense haver provat una altra opció", ha dit, i ha lamentat que "els esculls s’han mantingut des del primer moment". "Hem de continuar parlant [amb Junts], però sense la pressió d’unes noves eleccions", ha afirmat abans de sentenciar que una repetició dels comicis "posa en risc la majoria del 52%" de vots independentistes obtinguda a les eleccions. 

El rol del Consell per la República, l'escull

Aragonès ha tornat a confirmar que el principal obstacle era la direcció de l'estratègia independentista. "La majoria independentista del Parlament ha de decidir l’estratègia i el Consell per la República no la pot tutelar. Qui ha de respondre és el Parlament", ha reblat. "A les negociacions, Junts ha reclamat que el Consell dirigeixi l’estratègia i això treu la capacitat de decisió a les institucions catalanes", ha carregat amb duresa el vicepresident del Govern. El candidat d'ERC ha admès que van proposar a Junts abordar aquesta qüestió després de la investidura però que s'hi han negat perquè "consideren que és una condició sine qua non" i que és un "tema essencial". Després d'admetre que mantenia una comunicació constant amb Sànchez, Aragonès també ha revelat que havia parlat amb Puigdemont les últimes setmanes i que li havia transmès que la decisió final l'havia d'adoptar el seu secretari general com a màxim responsable de les negociacions.

I ara què?

I amb tots aquests elements damunt la taula, quin és el pas següent? ERC vol fer una ronda de contactes amb JxCat, En Comú Podem i la CUP amb l'objectiu de certificar amb la màxima rapidesa possible el seu suport a la investidura d'Aragonès. De fet, preveuen demanar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que faci els tràmits necessaris per tenir un ple d'investidura com més aviat millor. "Cal que posem data ja al ple d'investidura", ha dit la secretària general adjunta, Marta Vilalta, en roda de premsa. Vilalta també ha elevat el to contra JxCat i ha tornat a descartar qualsevol possibilitat de reprendre les negociacions per intentar formar un govern de coalició: "Ens hem sentit profundament estafats i decebuts".

Les peticions de JxCat i comuns

Però no sembla que ERC tingui fàcil saldar per la via ràpida aquesta ronda de consultes amb JxCat, els comuns i la CUP. Els de Puigdemont ja li han reclamat reprendre la negociació per a un acord de govern de coalició en el punt on la van deixar, i els comuns també volen fer sentir els seus plantejaments. Per exemple, la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat a Esquerra que no descarti la seva entrada al Govern: "És molt millor un executiu de 41 diputats que un de 33", ha dit en una entrevista a TVE. A setze dies perquè expiri el límit per tenir un president i tornar a les urnes, el panorama que té ERC per investir Aragonès continua sent complicat. Sigui com sigui, el republicà haurà de comparèixer igualment aquest dijous a la cambra per retre comptes de la seva gestió de la pandèmia, segons ha decidit la junta de portaveus aquest mateix dilluns. Una junta en què també s'ha anunciat que es posa en marxa la diputació permanent del Parlament, l'òrgan que funciona bàsicament quan la cambra està dissolta. Fonts parlamentàries asseguren que no té res a veure amb la falta d'acord per engegar la legislatura i que s'havia de posar en marxa preceptivament. Tot i això, en dues setmanes la diputació ja podria funcionar a ple rendiment.

stats