Política 28/09/2016

Sánchez no plega i es limita a engegar la maquinària del PSOE per ser substituït

Convocarà un comitè federal extraordinari perquè es marqui la data d'un congrés que triï un nou secretari general

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pedro Sánchez amb el seu secretari d'organització, César Luena, durant l'executiva del PSOE celebrada aquest dilluns. EFE

MadridEl secretari d'organització del PSOE, César Luena, ha anunciat aquest dimecres que l'executiva del PSOE convocarà un comitè federal extraordinari perquè aquest convoqui un congrés que triï un nou secretari general, després de la dimissió de la meitat dels membres de l'executiva. Tot i així Sánchez no dimitirà i designarà una gestora, com voldrien els crítics, sinó que es limitarà a engegar la maquinària per ser substituït.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La comissió executiva federal complirà estrictament el mandat estatutari", ha afirmat Luena. "Els estatuts marquen que si dimiteixen la meitat més un dels membres de l'executiva s'ha de convocar un comitè federal extraordinari: i que "votin els militants, que és el que aquesta comissió executiva ha defensat sempre", ha afegit.

Els crítics entenen que, sense el suport de l'executiva, el secretari general ha de plegar i s'ha de designar una gestora. Però l'executiva fa una interpretació diferent del que diuen els estatus. Hi ha pocs precedents sobre la manera de procedir en aquests casos, perquè les anteriors designacions de gestores, com en el cas de Joaquín Almunia, van ser de mutu acord i no amb dos bàndols enfrontats.

L'executiva que ha de convocar un comitè federal es reunirà demà mateix -amb els membres que queden, sense els dimitits- per procedir a la convocatòria del comitè federal, però a hores d'ara no està clar si la reunió del màxim òrgan de direcció entre congressos serà dissabte, com estava previst, o si es farà un segon comitè federal en una altra data.

"Són uns moments difícils i inèdits", ha afirmat Luena, que ha demanat "serenitat a la militància" i ha agraït la seva "preocupació profunda". A més, ha demanat "responsabilitat" als dirigents del partit: "Els espanyols ens estan mirant i hem de demostrar que som capaços de resoldre democràticament les nostres diferències".

El secretari d'organització ha lamentat que s'hagi intentat, mitjançant "dreceres, paranys i cops" forçar la destitució de Sánchez: "Políticament és molt greu perquè al PSOE s'ha volgut tòrcer la voluntat dels òrgans legítims triats pels militants i s'ha pretès que els militants no parlin".

stats