Sánchez exigeix al PP que trenqui amb Vox a tot arreu si vol l'abstenció del PSOE a Castella i Lleó

Casado avisa Abascal que no renunciarà als seus "principis" per pactar

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Senat

MadridLes primeres hores de ressaca electoral dibuixen un cert bloqueig a Castella i Lleó per formar govern: el PP vol governar en solitari, Vox exigeix una coalició i el PSOE només es plantejaria l’abstenció si els conservadors trenquen amb la ultradreta a tot arreu. Aquest últim moviment l'ha posat sobre la taula aquest dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez, que s'ha pronunciat per primera vegada des del Senat després de les eleccions. “Si diuen que l’extrema dreta és un perill per a la democràcia, potser ens podem entendre. Si expliquen que cal posar un cordó sanitari a qui posa en qüestió els drets i llibertats de les dones i el col·lectiu LGTBI, potser ens podem entendre. Però facin una cosa prèvia: trenquin els acords amb la ultradreta a Madrid i fora de Madrid”, ha afirmat el líder del PSOE, arran d’una pregunta del portaveu del PP a la cambra alta, Javier Maroto. Aquest dimecres Sánchez es veu les cares amb Pablo Casado a la sessió de control del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les condicions del president espanyol són inassumibles per al PP. ¿El president de Múrcia expulsarà els membres del govern que procedeixen de Vox que va incorporar fa un any arran de la moció de censura fallida de PSOE i Cs? ¿Quin pacte hauria de trencar Juanma Moreno Bonilla si governa amb la formació taronja i l’extrema dreta no li ha aprovat els pressupostos? ¿Isabel Díaz Ayuso renegarà de l’acord d’investidura amb Vox de fa mig any si és l’única que avala que Alfonso Fernández Mañueco hi pacti? Maroto ja ha deixat caure que el més interessat que PP i Vox governin junts a Castella i Lleó és el mateix Sánchez.

Ara bé, a Génova espanta aquest escenari i el president dels conservadors ha marcat distàncies amb la ultradreta en una intervenció oberta davant el comitè executiu nacional, amb Mañueco com a coprotagonista. Casado ha intentat equiparar els “populismes d’esquerra i de dreta” situant el PP com l’única “alternativa” i ha marcat distàncies amb Vox quan ha rebutjat la xenofòbia i ha advertit dels “límits” per pactar. “Els nostres principis són les nostres condicions. Qui vulgui pactar amb nosaltres els haurà de respectar”, ha manifestat.

Alguns són la igualtat, la cohesió territorial, el model autonòmic i la integració d’Espanya a la Unió Europea, cosa que Vox ha qüestionat els últims dies. El seu candidat a les eleccions de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, va avisar dilluns que no regalaria els vots a Mañueco i que el pacte estarà supeditat al fet que s’acceptin part de les seves reivindicacions. Entre elles, la derogació de la llei autonòmica d’igualtat i un decret de memòria històrica. 

Casado ha calcat el que unes hores abans havia pronunciat Mañueco –també Sánchez el que al matí havia dit el seu candidat, Luis Tudanca–, però fonts de la cúpula de Vox veuen el líder autonòmic més procliu al pacte que no pas el president estatal del PP. Si finalment no hi ha acord, les mateixes fonts apunten que estan disposats a repetir eleccions, cosa que Mañueco vol evitar com sigui. Casado ha enviat algun altre dard a la formació de Santiago Abascal advertint que “hi ha qui està més preocupat de substituir el PP”. “No passarà”, ha assegurat. Implícitament, també ha respost a l’expresident José María Aznar quan ha afirmat que ell no està en política “per arribar on sigui per fer el que sigui”, sinó per portar el “projecte reformista i liberal” al govern d’Espanya.

El dilema de Casado

El PP va resoldre el 2019 el dilema –si és que mai ho va arribar a ser– sobre si pactar o no amb l’extrema dreta. Dos anys més tard, ha normalitzat aquest suport. A Madrid, a Múrcia, i ja ho havia fet Andalusia el 2018, els populars van arribar a un pacte de govern amb Cs amb el suport de Vox des de fora. Ara els números reflecteixen una situació diferent. Mañueco ha rebut el suport d'alguns barons del PP, com el president de Múrcia, Fernando López Miras, que ha defensat un govern en solitari del PP. També ho va fer aquest dilluns el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que va posar la pilota a la teulada del PSOE preguntant-li si s'abstindria en benefici de l'"estabilitat".

En canvi, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, sense mencionar Vox, ha receptat a Mañueco que no s'acomplexi davant del que pugui dir l'esquerra per pactar amb l'extrema dreta. "Que no ens importi el que opini l'esquerra dels nostres pactes", ha afirmat aquest matí en un esmorzar informatiu a Madrid. Ayuso ha apostat per un acord que faci front al "projecte totalitari" del govern espanyol i hores més tard, abans d'entrar al comitè executiu que el PP ha celebrat aquesta tarda a la seu de Génova, ha sigut encara més explícita: "En cas de pactes, preferiria pactar amb aquells que estan en contra dels que segresten Ortega Lara. Amb el sanchisme no hi pactaria".

Ayuso revifa el pols pel lideratge del PP de Madrid

Després d'unes setmanes de treva, en què el PP es va autoimposar unitat per no autodesgastar-se en la campanya de les eleccions de Castella i Lleó, la batalla pel lideratge del PP de Madrid ha revifat. Ni 24 hores després dels comicis, el portaveu del govern madrileny, Enrique Ossorio, va apostar per convocar com més aviat millor el congrés dels populars madrilenys per començar a preparar pròximes eleccions autonòmiques i municipals. I aquest dimarts, la mateixa presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha subscrit les paraules d'Ossorio. Tot i assegurar que no "pressiona" la direcció estatal perquè avanci el congrés, sí que ha demanat que "no se segueixi retardant". "No és res en contra, sinó a favor del PP", ha reblat. Des de Génova, intenten no alimentar la polèmica una altra vegada i aquest dilluns el secretari general del partit, Teodoro García Egea, va demanar no parlar de "qüestions internes dels partits que no interessen a ningú".

 

stats