Política 29/01/2016

Sánchez exigeix a Rajoy que li deixi formar govern si no vol presentar-se

El líder socialista trasllada la pressió al PP. "Quina part del 'no' no ha entès Rajoy? Desbloquegi la situació: o es presenta o deixi que intentem un govern progressista i reformista", diu en un tuit

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez a la Corunya / EFE

MadridEnèsim 'no' de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy, per molt que pressioni perquè obeeixi la vella guàrdia. El líder socialista ja ha premut l'accelerador de cara al comitè federal de demà dissabte amb el vent a favor dels presumptes casos de corrupció al PP. Aquest divendres s'està reunint amb els 'barons' socialistes per tancar les línies estratègiques de la reunió clau a Ferraz. El líder del PSC, Miquel Iceta, ja ha deixat entreveure que no ha d'haver-hi grans canvis en l'estratègia fixada pel PSOE després del 20-D. I això és justament el que vol Sánchez, que ha aconseguit de moment aplacar Susana Díaz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un tuit publicat aquest matí deixa clar a Mariano Rajoy que no es mourà ni un mil·límetre de la seva estratègia i li exigeix que accepti sotmetre's a la investidura o que li deixi formar un govern alternatiu. "Quina part del 'no' no ha entès Rajoy? Desbloquegi: o es presenta o deixi que intentem un govern progressista i reformista", ha assenyalat al seu compte.

A diferència de Rajoy, Sánchez mesura aquests dies les seves paraules. Tal com li va recordar dijous el líder del PP, sap que té la "clau" de la Moncloa. El missatge d'avui del secretari general del PSOE reafirma la posició contrària a facilitar un govern de Rajoy o de qualsevol altre candidat del PP, com li han suggerit alguns dirigents històrics del partit.

El mur de contenció de la corrupció

L'equip de Sánchez s'aferra a l'escàndol del cas Imelsa, el segon que furga en el presumpte finançament il·legal del partit liderat per Rajoy. "Hem passat amb certa estupor social del 'Luis sé fuerte, hacemos lo que podemos' a l''Alfonso, coño, te quiero'", ha assenyalat el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, en una entrevista a RNE en què ha tornat a criticar que, en el procés d'investidura, Rajoy "jugui amb els temps d'una manera irresponsable i exclusivament partidista, per veure si se salva".

La incògnita del comitè federal

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha admès aquest divendres que desconeix el desenllaç del comitè federal del PSOE de demà, encara que ha considerat que no caldria canviar "ni una coma" el posicionament que es va adoptar en aquest mateix òrgan el 28 de desembre, ja que no s'han iniciat negociacions de govern. En una entrevista a Antena 3, Iceta ha assegurat que li traslladarà a Pedro Sánchez que si rep l'encàrrec del rei de formar govern, explori pactes amb els altres partits i, en el cas d'aconseguir un principi d'acord, ho exposi davant els òrgans de decisió del partit perquè llavors prenguin una decisió.

stats