LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 01/07/2019

Sánchez fixa la data de la investidura entre crítiques per la inacció

Trucarà a Batet per comunicar-li el dia sense cap acord tancat, amb les negociacions amb Podem aturades i acusacions de tacticisme de l’oposició

i
Dani Sánchez Ugart
4 min
El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, el dia que es va constituir el Congrés.

MadridEl rellotge de la investidura començarà a córrer aquest dimarts, un cop la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, fixi la data del debat en què Pedro Sánchez se sotmetrà a la confiança de la cambra baixa espanyola. Ho farà després de parlar per telèfon amb el candidat socialista, que finalment no es reunirà amb ella, com tenia previst, perquè dimarts serà a Brussel·les immers en la negociació dels nous càrrecs comunitaris, encallada per la falta d’acord entre les famílies polítiques europees. I, tot plegat enmig de les crítiques unànimes de l’oposició al president espanyol en funcions pel tacticisme amb què tracta la qüestió, fent servir la investidura i l’amenaça de repetició electoral per pressionar els seus rivals perquè li facilitin el nomenament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez arribarà a la cita amb Batet sense cap més suport tancat que el del seu partit i el dels regionalistes càntabres. És a dir, amb una clamorosa minoria de 124 diputats, dels 176 que necessita per ser investit en un primer intent, i amb les negociacions amb l’únic dels grans partits espanyols que s’ha obert a donar-li suport, Unides Podem, en punt mort pel desacord sobre l’entrada de ministres del partit lila. Dilluns les crítiques a Sánchez de tots els partits van ser gairebé unànimes. Acusen el president espanyol d’estar inactiu a l’hora de buscar suports pel càlcul tàctic de desesperar el rival i fer més barata la seva investidura. Encara que sigui a costa de l’estabilitat política espanyola. Els que esperen la trucada del president espanyol amb més urgència són Unides Podem, que van reiterar, per boca de la portaveu Noelia Vera, la predisposició per posar-se a treballar en un “govern de coalició, compartit i naturalitzat”.

“Tenim els nostres equips preparats i en el moment en què Sánchez vulgui mirar cap a un pacte progressista, en comptes d’explorar altres possibilitats, aquí ens trobarà disposats a tirar endavant tot el que es pugui”, va dir Vera. La formació lila continua insistint que el dirigent socialista juga a dues bandes, buscant el suport de Ciutadans i el PP a la seva investidura, per no comprometre’s amb les polítiques d’esquerres que ha posat damunt la taula Pablo Iglesias. I va afirmar que Sánchez intentava “pressionar”. “Que cadascú faci el que cregui oportú, però aquest país té molts problemes i estem obligats a arribar a un acord sense aparadors i sense soroll mediàtic”, va reblar.

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, es va intentar espolsar les crítiques de l’oposició i va assegurar que l’opció preferida per l’executiu era que Sánchez fos investit al juliol. Segons ella, seria “irresponsable” plantejar-se anar més enllà d’aquesta data sense govern, però no va oferir acords concrets als partits que necessita perquè la votació tingui èxit al Parlament espanyol. Calvo va continuar apel·lant a l’abstenció de les grans formacions i va demanar-los que actuessin “amb responsabilitat i de manera madura i generosa amb Espanya”.

Sense alternatives

Però de nou la resta de partits van constatar que qualsevol via alternativa a un pacte amb Podem que sumi també les formacions petites del Congrés (n’hi hauria prou amb l’abstenció dels independentistes, immersos en un debat intern sobre el sentit del vot) està aturada. Ciutadans va mantenir la línia marcada per Albert Rivera d’allunyar de manera contundent qualsevol possibilitat de facilitar el govern a Sánchez. El secretari d’organització taronja, José Manuel Villegas, va criticar el “teatret” que segons ell està fent el president espanyol en funcions amb la investidura perquè ja té, va dir, els acords tancats amb “populistes i separatistes” però llança ”cortines de fum”, com la petició d’abstenció a Cs, per “blanquejar” els pactes ja fets.

Així, tot apunta que Sánchez anirà a un primer debat d’investidura sense prou suport per ser investit, tret que acceleri la negociació amb Podem, l’única opció oberta en aquest moment. Podria tenir gairebé un mes per fer-ho, si es confirma la data que ahir prenia força en entorns socialistes per al debat, el 23 de juliol. Sánchez havia sospesat fer-lo una setmana abans, però va perdre força perquè les eleccions, en cas de repetició, serien en ple pont de Tots Sants. Si el debat fos el 23, i es complissin els dos mesos posteriors sense una investidura reeixida, la repetició electoral seria el 10 de novembre.

La situació de paràlisi, doncs, amenaça d’allargar-se en el temps, i això comença a posar nerviosos els partits polítics, que ahir també van criticar que Batet no hagi posat en marxa el Congrés. Tant Villegas com Vera van urgir la presidenta de la cambra baixa a formar la diputació permanent i posar en marxa els mecanismes de control parlamentari al govern en funcions. Sobre el paper, l’executiu està obligat a sotmetre’s a les sessions de control amb normalitat, encara que estigui en funcions, tal com va dictaminar el Tribunal Constitucional en resposta a un recurs del PSOE contra la decisió de Mariano Rajoy de no anar al Congrés durant el temps que va durar la interinitat del 2016, fins que es van haver de repetir eleccions perquè acabés investit.

El període de vacances i la coincidència amb les eleccions autonòmiques, europees i municipals ha trastocat el funcionament normal de la cambra, però els partits volen que torni l’activitat abans de l’aturada d’agost. Critiquen, a més, que Sánchez no hagi retut comptes de les cimeres europees ni del G-20 que ha fet fins ara.

Sánchez, doncs, continua disposat a adormir la pilota amb l’esperança d’esgotar els rivals. Però de moment cap d’ells mostra símptomes de voler-se moure.

stats