Política 30/04/2016

Sánchez al PSOE: "Us demano unitat i confiança en mi"

El líder socialista veu el 26-J un context millor que el del 20-D i intenta evitar la bronca interna per les llistes. Díaz adverteix que s'ha acabat el temps "del teatre" i que el 26-J només li val guanyar

Ferran Casas
2 min
Pedro Sánchez al comitè federal extraordinari del PSOE

Madrid"En aquest moment transcendent us demano unitat i confiança entorn del vostre secretari general". Ha sigut la petició de Pedro Sánchez als dirigents del seu partit per afrontar el complex procés d'elaboració de llistes i les eleccions del 26 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha obert aquest dissabte al matí el comitè federal del PSOE, que aprovava el calendari de primàries, que s'ha escurçat al màxim. Posteriorment, en una altra sessió (que ja serà la sisena després de les eleccions del 20-D), ratificarà les llistes. La decisió del secretari general de no millorar la ubicació a les llistes d'un dels seus rivals interns, Eduardo Madina, a qui divendres a la nit va tornar a oferir ocupar el numero set per Madrid –a les darreres eleccions el PSOE va obtenir-hi només sis escons–, ha enrarit l'ambient del comitè federal. La presidenta andalusa Susana Díaz havia demanat de forma explícita que ocupés un lloc més destacat. Al comitè federal també ho han fet diversos barons, però no Idoia Mendia, la líder del partit a Euskadi, la federació de Madina, que ha fet notar que "els primers llocs són molt representatius de Madrid".

Segons Sánchez, ara no cal distreure's en temes interns perquè el PSOE està "en millors condicions de guanyar" que el 20-D perquè els ciutadans hauran entès que "és un instrument de canvi que compleix la paraula i avantposa l'interès general al particular". Ell, a diferència de Pablo Iglesias, a qui ha tornat a criticar, és "més humil" i no vol "assaltar els cels sinó guanyar la dreta i treure la gent de l'infern de la desigualtat". Segons ell, ni el PP ni Podem van acceptar el resultat del 20-D. Per a ell Iglesias, que serà el seu gran rival i a qui presenta com a tal, no és "l'adversari". Ho seran "la desigualtat i la corrupció". El líder del PSOE s'ha vantat, de nou, de no haver pactat amb independentistes "de forma oculta", tal com, segons ell, pretenia Podem.

Sánchez ha afirmat que es tracta de triar entre "canvi o l'immobilisme" de Mariano Rajoy i ha criticat el repartiment de dèficit del govern, que ha indignat Catalunya i les comunitats socialistes: "Han mentit i ho volen fer pagar a les CCAA amb un repartiment injust del dèficit i un finançament injust", ha indicat.

Díaz no ha estat precisament complaent amb el secretari general. No ha intervingut al comitè federal (hi ha hagut pocs torns de paraula i un debat inexistent) però als passadissos ha posat pressió a Sánchez. "Vull que el PSOE guanyi, només contemplo que guanyi", ha avisat. Ha afirmat que el temps d'"opereta" i "postureig", del que Sánchez ha estat protagonista durant quatre mesos, "ha acabat".

stats