Política 03/01/2020

El BNG blinda la investidura de Sánchez

El vot favorable dels gallecs garanteix la majoria simple en segona volta del líder socialista

Cesc Maideu
3 min
El BNG blinda la investidura de Sánchez

BarcelonaPedro Sánchez serà president. Sempre i quan tots els pactes aconseguits no trontollin, el líder socialista superarà per majoria simple i en segona ronda el debat d'investidura de dimarts vinent. Després d'aconseguir acords clau –com el de coalició amb Unides Podem i l'abstenció d'ERC–, l'equip negociador del PSOE ha tancat aquest divendres al matí els últims serrells que avalen la investidura del líder socialista, com l'abstenció d'EH Bildu, el 'sí' del BNG i Terol Existeix i l'abstenció de Coalició Canària. D'aquesta manera, Sánchez sumarà 167 vots a favor, tres més que els que, a priori, aniran en contra, 164.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió d'aquesta tarda del BNG de no oposar-se a la investidura, ha quadrat els números del PSOE. Després d'un matí de negociacions intenses, a la sortida de l'executiva nacional del partit reunida aquest matí a Santiago de Compostel·la, la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, ha informat als mitjans que la seva formació només votarà a favor de la investidura de Sánchez si demostra que el futur executiu tindrà un "compromís clar" amb Galícia, tot i afirmar que hi han hagut "avenços" al llarg de les negociacions.

El PSOE ha acabat així un llarg període de negociacions amb múltiples fronts oberts. El president espanyol ha obtingut el suport d'Unides Podem facilitant-li l'entrada al govern amb Pablo Iglesias com a vicepresident, el sí dels dos diputats de Més País i Nova Canària, el vot a favor de Compromís, amb qui ahir es va comprometre a reformar aquest mateix 2020 el sistema de finançament autonòmic, i el suport del PNB a canvi d'importants traspassos de competències com ara cedir Trànsit a la policia navarresa i la promesa d'un nou Estatut d'Autonomia.

Sánchez també ha aconseguit l'abstenció imprescindible d'ERC després de setmanes de negociacions intenses i que el consell nacional dels republicans la confirmés aquest dijous a canvi d'una "taula bilateral de diàleg" entre governs per resoldre el "conflicte polític", entre més punts.

Les bases d'EH Bildu avalen l'abstenció

Aquests acords mínims però imprescindibles s'han tancat, en part, aquest matí. En el cas d'EH Bildu, les bases de l'esquerra abertzale han avalat la proposta de la direcció del partit: abstenció per intentar aconseguir una taula de diàleg per solucionar "el conflicte polític basc", en paraules del seu líder Arnaldo Otegui. Les bases han ratificat el posicionament de la direcció, perquè el 81,4% de les 5.441 persones que han participat en la consulta interna han acceptat l'abstenció dels cinc diputats de Bildu.

Conflicte amb el 'no' del PRC

Després que l'executiva del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) va acordar dijous per unanimitat votar en contra de la investidura de Sánchez després de saber l'acord entre el PSOE i ERC, els socialistes han amenaçat amb trencar el pacte de govern amb el partit de Revilla si acaben oposant-se a la investidura. La secretària d'organització del PSOE a Cantàbria, Noelia Cobo, ha advertit aquest divendres al matí que si el PRC no rectifica la decisió "haurà trencat el pacte de govern" de la comunitat autònoma.

'Sí' de Terol Existeix, CC s'absté

L'únic i debutant diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, també ha firmat aquest divendres un acord amb el PSOE per votar a favor de la investidura de Sánchez. Un pacte que satisfà les demandes dels regionalistes amb mesures contra la despoblació o creació de noves infraestructures pel territori.

stats