Política 30/12/2019

Sánchez pacta amb el PNB les "reformes necessàries" per trobar una solució a l'encaix català i basc

El candidat socialista aconsegueix el sí dels nacionalistes i l'abstenció de Bildu a la investidura

Ot Serra
2 min
Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar firmant l'acord que portarà el PNB a votar sí a la investidura del candidat socialista

MadridRecta final d'any amb alt voltatge polític a Espanya. Pedro Sánchez vol donar la benvinguda al 2020 amb la investidura encarrilada, i aquesta tarda presenta públicament el programa de govern de coalició entre el PSOE i Podem acompanyat de Pablo Iglesias. A més, aquest dilluns ha firmat un acord amb el president del PNB, Andoni Ortuzar, per comptar amb els suports afirmatius dels sis diputats nacionalistes bascos. Entre els punts més destacats, el quatre parla de fomentar el diàleg per abordar la qüestió territorial amb les "reformes necessàries". EH Bildu, per la seva banda, ha anunciat que consultarà a la seva militància l'abstenció a la investidura del líder socialista. Tot plegat, a l'expectativa de si es confirma l'acord amb Esquerra, que ja coneix l'informe de l'Advocacia General de l'Estat sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.

A la una d'aquest migdia Sánchez i Ortuzar han firmat un pacte al Congrés, del qual destaca el compromís dels socialistes a acordar "les modificacions legals necessàries per trobar una solució tant al contenciós a Catalunya com en la negociació i acord del nou estatut" del País Basc, "atenent als sentiments nacionals de pertinença". Uns canvis que haurien d'arribar, si es donés el cas, gràcies a "l'impuls, a través del diàleg entre partits i institucions, de reformes necessàries per adequar l'estructura de l'Estat al reconeixement de les identitats nacionals". En un altre punt de l'acord, el PSOE es compromet a acordar amb el PNB, entre d'altres, modificacions al decret digital que es va convalidar al Congrés fa unes setmanes.

"Cal fer-ho des del diàleg i cal voluntat política. Ment oberta per buscar una solució d'encaix possible, raonable i suficient d'almenys dues realitats que portem molts anys reivindicant el caràcter nacional, i ha de tenir una traducció en termes polítics. Hi ha prou marge i camp de joc per parlar i buscar solucions", ha exposat Ortuzar en una compareixença posterior a la signatura de l'acord. El primer punt del document apunta que el govern presentarà al PNB les iniciatives importants que vulgui impulsar i, en cas de discrepància, les negociarà, per bé que Ortuzar ha assegurat que ara per ara desconeix el programa de govern que aquesta tarda presentaran Iglesias i Sánchez.

Mentrestant, Bildu ha argumentat en un comunicat que la formació compleix amb la promesa "d'impedir l'accés de l'extrema dreta al govern espanyol", tot i que Vox no entra en cap fórmula per a la investidura, a més d'obrir una "finestra d'oportunitat per a la resolució dels greus problemes estructurals que es desprenen del règim monàrquic del 78". La formació independentista considera que el govern de coalició PSOE-Podem és "l'última oportunitat" per demostrar que existeixen condicions per a una "democratització real de l'Estat", que passa per un "diàleg sincer, honest i constructiu" sobre les qüestions que Bildu va plantejar als socialistes en la reunió que van mantenir a la cambra baixa fa unes setmanes: autodeterminació, política penitenciària i fi de les retallades.

stats