Tribunals

Sànchez es querella contra Casado per haver-lo acusat d'incitar a la violència el 2017

El líder del PP s'ha negat a retractar-se'n i el secretari de Junts l'acusa d'injúries i calúmnies

2 min
El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, sortint dels jutjats de Madrid

MadridPablo Casado s'enfronta a dues querelles de Jordi Sànchez. El secretari general de Junts, que ja en va presentar una en representació del partit per les mentides del líder del PP sobre el català a l'escola, en presentarà aquesta setmana una altra per injúries i calúmnies després que el popular l'acusés de "destrossar un cotxe de la Guàrdia Civil" el 20-S del 2017 i "instigar a la violència contra les administracions de l'Estat". Unes declaracions que Casado va fer al desembre en un acte de partit a l'Aragó en resposta a la primera querella. "No em donarà lliçons de legalitat i democràcia", va dir al també expresident de l'ANC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts s'ha celebrat als jutjats de Madrid un acte breu de conciliació, un tràmit previ obligatori a la presentació de la querella que confereix l'oportunitat als afectats d'arribar a algun tipus d'acord per frenar el litigi, però els representants legals del president del PP han comunicat que no acceptaven cap de les opcions que plantejava la defensa de Sànchez: que Casado digués públicament que assumia la falsedat de les seves declaracions, que convoqués una roda de premsa per retractar-se'n i que pagués 24.000 euros com a indemnització que el secretari general de Junts hauria destinat a causes benèfiques.

Davant la negativa de rebuda, el dirigent independentista procedirà amb la querella, adduint que la sentència del judici del Procés prova que el seu comportament el 20 de setembre del 2017 davant la conselleria d'Economia va ser pacífic i que els cotxes de la Guàrdia Civil els van malmetre els manifestants i no els líders de l'ANC i Òmnium Cultural. Fonts de la seva defensa admeten que la inviolabilitat parlamentària pot protegir Casado de les seves paraules durant un acte de partit, però confien que el fet de reproduir les declaracions a Twitter "de manera reflexionada" pot ser constitutiu de delicte. El compte oficial del PP va compartir el discurs de Casado i el líder del partit va escriure al seu perfil: "El món al revés: un delinqüent condemnat a nou anys de presó per donar un cop d'estat i destrossar patrulles policials denuncia a qui exigeix complir la llei i la convivència".

La primera querella, pel català a l'escola

La polèmica entre els dos s'havia originat perquè Casado havia assenyalat que a Catalunya els alumnes no podien anar al lavabo a l'escola si ho demanaven en castellà i que se'ls posaven pedres a les motxilles. Sànchez va anunciar llavors que es querellaria contra ell per instar a l'odi i, de fet, aquesta primera querella ja està pendent que el Tribunal Suprem l'admeti o no a tràmit. Com que és diputat al Congrés, gaudeix d'aforament i hauria de ser investigat a l'alt tribunal. Si el jutge que ha de decidir admet a tràmit qualsevol de les dues, caldria demanar el suplicatori a la cambra baixa.

"Les seves mentides només serveixen per tensionar i buscar un enfrontament a la societat catalana, per buscar que la llengua reculi i abandoni un espai que té guanyat amb plena normalitat. Ens preocupa que existeixi una pinça entre les declaracions de Casado i algunes actuacions d'alguns tribunals que busquen trencar el consens que hi ha des de fa dècades al voltant de la immersió lingüística", ha lamentat Sànchez en declaracions als mitjans. A l'acabar, un cotxe s'ha aturat just al davant i, amb les finestres abaixades, ha posat l'himne d'Espanya a tot volum.

stats