Política 04/09/2017

Santamaría diu que l'Estat podria recórrer a la "força" per impedir que l'1-O es posin urnes

Albert Rivera anima el govern espanyol a "no descartar cap" mecanisme per aturar el referèndum

Ara
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dilluns a La Moncloa / EFE

BarcelonaAdvertència de Madrid en ple tret de sortida de la setmana del xoc de trens entre Catalunya i l'Estat. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dilluns que el referèndum que la Generalitat vol convocar l'1 d'octubre no se celebrarà. "És un delicte, una il·legalitat i una vulneració flagrant dels drets dels catalans", ha dit, per afegir que, si cal, l'executiu de Mariano Rajoy "recorrerà a la força que li dona l'estat de dret" per impedir que hi hagi urnes, com va passar el 9-N. "S'encarregarien autoritats corresponents d'impedir que es posessin".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la SER, Santamaría ha assegurat que el govern espanyol té "tots els escenaris previstos i dissenyats" i que, a mesura que el Govern faci passos endavant cap a l'1-O, parlarà amb l'oposició i actuarà. No ha volgut, però, donar més detalls en aquest sentit: "No explicaré ara com ho farem per retirar les urnes [...] Els governs no anuncien, actuen".

La vicepresidenta ha carregat durament contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui -ha dit- "li importen bastant poc" els catalans "si no són tan fanàtics i radicals com ell". Després d'acusar-lo a ell i a tot el Govern de tenir "poca decència democràtica" i de plantejar "barbaritats", no ha descartat que pugui ser suspès si tira endavant l'1-O. "Està previst a les lleis", ha dit, i ha recordat que "el 9-N hi havia quatre persones responsables que ara estan inhabilitades", en referència a l'expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau.

Santamaría, que ha convidat la majoria a Catalunya favorable el referèndum a plantejar-lo mitjançant una reforma constitucional, ha fet una crida a la unitat de l'oposició al Congrés contra l'1-O. "Aquest mes de setembre ens hem de centrar en el que ens hem de centrar, i a partir d’octubre hi ha molts debats sobre la taula", ha dit. En aquest sentit, ha dit que "es pot parlar" de la comissió sobre la reforma de la carta magna que planteja el PSOE, que aquest mateix dilluns presentarà una bateria d'iniciatives legislatives per resoldre la qüestió catalana.

La vicepresidenta no s'ha estat de criticar les trobades que en els últims mesos ha tingut amb el seu homòleg català, Oriol Junqueras. "Només em demanava el referèndum", s'ha queixat, i ha assegurat que ella li va proposar tractar, a excepció d'això, diverses de les 46 peticions que Puigdemont havia fet a Rajoy. En alguna ocasió "ni em va deixar obrir la carpeta, era referèndum, referèndum, referèndum, referèndum [...] no li interessava absolutament res, simplement un referèndum inconstitucional i il·legal", ha conclòs.

No descartar cap mecanisme

Qui també ha obert la porta a qualsevol eina per aturar el referèndum ha estat el líder de Ciutadans al Congrés, Albert Rivera, que ha evidenciat una vegada més el seu suport "sense fissures" a allò que decideixi el govern espanyol en aquest sentit. Preguntat per la possibilitat d'aplicar l'article 155, Rivera ha destacat que hi ha un "ampli ventall d'instruments legals" i ha instat la Moncloa a actuar "en funció del que faci la Generalitat".

stats