Política 21/03/2015

Santi Vidal: "Si no hi ha una llista de país no em presentaré a les eleccions del 27-S"

El jutge ara suspès segella en una reunió aquest divendres amb el conseller de Justícia la seva incorporació al Govern. Diu que intenta contribuir a superar les "petites desconfiances" entre Mas i Junqueras per forçar una candidatura unitària

Ara
3 min
El jutge Santiago Vidal, en una imatge d'arxiu / ARA

Barcelona"Garanteixo que si no hi ha una llista de país no em presentaré a les eleccions del 27-S". És la sentència del jutge –ara suspès pel projecte de Constitució catalana– Santiago Vidal, últim de la llista d'ERC per Barcelona a les municipals, que es desmarca d'aquesta manera del criteri dels republicans i advoca per la candidatura que va enterrar el pacte Mas-Junqueras pel 27-S. Per això ha admès que treballa per facilitar una coalició electoral CiU-ERC "per interès del país i per interès personal". "No vull que m'obliguin a escollir", ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio, i ha defensat que malgrat l'acord Mas-Junqueras, les estratègies "es poden anar modificant en el decurs del temps". "No demano a ningú que faci res més del que he fet jo: sacrificar-me i perdre la feina", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vidal ha explicat també que en una reunió aquest divendres amb el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha segellat l'acord, com va avançar l'ARA, per a la seva incorporació al Govern, que es produirà les pròximes setmanes. No ha concretat quin càrrec ocuparà, més enllà que serà en l'àmbit de la justícia. Ha deixat entreveure que es tracta d'un càrrec "molt tècnic i poc polític" que caducarà amb la legislatura i que ha de servir per contribuir al disseny de la justícia de l'eventual nou estat en cas de victòria independentista el 27-S.

"Aquestes coses són complicades, perquè no sempre tens la mateixa idea de futur", ha explicat sobre el procés per concretar el seu paper en l'executiu d'Artur Mas, si bé ara "estan tots els serrells tancats". Ha deixat la concreció del seu paper per al president de la Generalitat, que ha explicat que el nomenarà oficialment en les pròximes setmanes. Ha admès, això sí, que la seva incorporació "simbòlica" en la llista d'ERC "va ser un petit obstacle" pels recels que generava al Govern, que "considerava que una cosa no encaixava del tot bé amb l'altra".

Ha explicat que va preferir no ocupar un lloc de sortida en la llista d'ERC per "ètica personal", perquè podia donar-se el cas que entrés ara a l'Ajuntament de Barcelona i "a l'octubre" decidís prioritzar altres projectes. Parla d'una eventual incorporació en el Govern sortint del 27-S? "Està tot obert. Un té les seves il·lusions a la vida". "A qualsevol jurista i més a un jutge li ha de fer una il·lusió enorme ajudar a organitzar i executar el sistema judicial del seu país", ha reblat. Ha defensat, però, un "govern de concentració" per encarar el procés constituent en cas de victòria independentista el 27-S.

Les esquerdes Mas-Junqueras

Vidal també ha assegurat que tant Mas com Junqueras "estan molt convençuts que tal com anàvem ara no anàvem bé, i s'ha de corregir el rumb". Parla de les friccions entre els líders de CiU i ERC, que ell ha definit com a "petites desconfiances i susceptibilitats", que "sí que hi són, desgraciadament". I ell, diu, intenta "ajudar-hi honestament" amb "aportacions" per segellar aquestes esquerdes i facilitar així una candidatura unitària de cara al 27-S. En qualsevol cas, però, ha explicat que d'entrada s'ha decantat per donar suport a la candidatura d'ERC a Barcelona, malgrat que no participarà en la campanya, per una qüestió d'identificació sentimental amb el projecte polític dels republicans: "En el meu cor hi batega l'esperit d'ERC".

stats