Política 05/10/2017

Santi Vila demana donar una "última oportunitat al diàleg" abans de la DUI

El conseller d'Empresa augura que aprovar-la portaria a la suspensió immediata de l'autogovern

Gerard Pruna
3 min
Santi Vila aquest dimarts

BarcelonaPrimera veu dins del Govern que qüestiona que el Parlament declari la independència de Catalunya dilluns. En un article a l'ARA titulat "Hores greus en un país per a tots", el conseller d'Empresa, Santi Vila, aposta per "donar una última oportunitat al diàleg" i que tant Catalunya com l'Estat es comprometin "per un temps" a no prendre "noves decisions unilaterals", una treva d'uns mesos durant la qual Vila aposta per buscar una "mediació de persones de reconegut prestigi per als dos governs que propiciïn una negociació de bona fe i transparent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i reconèixer que després de l'1-O una eventual declaració d'independència per part del Parlament és "humanament i políticament ben comprensible", Vila considera important "reflexionar sobre la seva utilitat i conseqüències". Segons el conseller, després de "la repressió de diumenge, de l'immobilisme sostingut de Rajoy i de les amenaces de Felip VI" en el seu discurs, resulta innegable que la declaració d'independència "suposaria la suspensió immediata de l'autogovern [frenant les competències en ensenyament, seguretat, llengua i cultura], la separació i possible detenció dels seus impulsors i, més greu encara, l'inici d'una espiral de mobilitzacions i conflictes al carrer".

Vila subratlla, a més, que tot i que la jornada de l'1-O "vincula i obliga" el Govern i els dirigents independentistes, també és cert que una part de la societat catalana no el reconeix com a legítim i que "la repressió a la qual va ser sotmès el referèndum va alterar la jornada i els resultats", una circumstància que, recalca, els observadors internacionals van fer notar a l'executiu de Carles Puigdemont.

Davant d'aquest escenari, i malgrat que Catalunya ha demostrat al món que és una nació que mai no renunciarà a l'exercici del dret a decidir, Vila aposta pel diàleg per donar sortida a la situació del país. "L'alternativa al diàleg i l'acord que fa temps que busquem des de Catalunya és el conflicte", avisa Vila, que admet que les conseqüències sobre l'economia a Catalunya i al conjunt d'Espanya ja s'han començat a notar.

Vila, doncs, es converteix en el primer conseller del Govern que mostra dubtes públicament sobre el full de ruta previst a la llei del referèndum, que preveu que en els dos dies posteriors a la publicació dels resultats definitius de l'1-O el Parlament efectuï la declaració d'independència en cas de victòria del 'sí'. Tanmateix, el debat ja fa dies que és ben viu dins de l'independentisme.

Tal com va explicar l'ARA, sobre la taula hi ha tant l'opció de seguir el full de ruta tal com està previst, declarar la independència i aplicar la llei de transitorietat, com la de fer una declaració d'independència en diferit que estableixi un termini per a la negociació abans de ser efectiva.

Crítiques al rei

En el seu article, Vila també carrega contra el rei pel seu discurs de dimarts. Segons el conseller, el monarca "es va equivocar greument", ja que va renunciar "a ser el rei de tots els espanyols i es va convertir únicament en el rei d'uns quants, els més nacionalistes i autoritaris", un error en el qual, ha subratllat el conseller, no ha de caure el Govern.

Per evitar que l'"immobilisme de Rajoy" posi en risc els valors principals de la societat catalana, Vila crida a actuar sempre de forma "responsable, pacífica i cívica", sense caure en les "provocacions fanàtiques d'uns i altres" i garantint que "tothom pugui pensar, parlar i viure com bonament li plagui". "Fent-ho així, més tard o més d'hora culminarem el camí que ben legítimament hem iniciat, en benefici del poble", conclou.

stats