Política 17/12/2022

El sector conservador del CGPJ carrega contra Sánchez: "Irresponsable"

El president espanyol culpa Feijóo del xoc amb el poder judicial i l'acusa de "bloquejar" el Congrés

3 min
Pedro Sánchez i Ximo Puig aquest dissabte en un míting a València.

BarcelonaLa pugna entre el govern espanyol i els poders conservadors de la judicatura no només no entra en vies de resolució, sinó que amenaça amb escalar. Aquest dissabte els vuit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han emès un comunicat titllant d'"irresponsable" Pedro Sánchez. El seu enuig prové de les paraules que va dir el president espanyol dijous des de Brussel·les, quan va considerar que el xoc que hi ha instal·lat entre el Congrés i el Tribunal Constitucional (TC) sobre la reforma del Codi Penal responia al fet que "la dreta política i judicial ha volgut atropellar la democràcia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan queden menys de 48 hores per la reunió del Constitucional que podria paralitzar la reforma del Codi Penal –a instàncies d'un recurs del PP–, l'ambient politicojudicial a Espanya es crispa encara una mica més. Els vuit vocals han criticat les "desqualificacions grolleres" que van sentir dijous, no només de Sánchez sinó també en boca d'alguns portaveus parlamentaris. Tot i que no citen noms, es refereixen per exemple a Felipe Sicilia, el portaveu dels socialistes, que va comparar l'intent de frenar el debat al Congrés amb el cop d'estat del 23-F. Per als vocals conservadors del CGPJ –que són en part responsables de la paralització de la renovació del poder judicial que ha originat tota la polèmica–, s'està transitant de la "confrontació partidista" a la "deslegitimació de les institucions".

Prova de la intensitat de la batalla és que hi ha hagut fins i tot una guerra de comunicats entre sectors del poder judicial. L'associació de Jutges per la Democràcia ha demanat aquest dissabte als polítics que "abaixin el to", però també ha llançat un dard contra el sector conservador del CGPJ, a qui insta a la "responsabilitat" per evitar que "el seu mandat caducat crispi més l'actualitat". De fet, aquesta associació s'ha posicionat clarament al costat del Congrés en el seu xoc amb el Tribunal Constitucional. Considera que la reforma del Codi Penal ha de tirar endavant per "mirar de superar el boicot al qual un grup de vocals del CGPJ sotmeten" la renovació del poder judicial.

De 'felón' a colpista

En el terreny polític, Sánchez ha participat aquest dissabte en un míting a València quan el comunicat dels vocals conservadors feia estona que circulava. Tot i això, ha evitat entrar en una confrontació directa amb aquests membres del CGPJ i ha centrat el seu discurs a intentar responsabilitzar el PP de la situació. Segons ell, el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, és el principal culpable del xoc que hi ha instal·lat entre el Congrés i el TC. L'acusa d'estar disposat a tot per frenar la renovació del poder judicial, fins i tot a "bloquejar" la cambra. "Així entenen la dreta i la ultradreta la democràcia en aquest país", ha dit. Des de la Rioja, Feijóo ha donat mostres que no abaixarà el to: "Ni un pas enrere". I ha acusat els socialistes de referir-se als jutges com a "feixistes amb toga".

Un dels objectius de Sánchez avui ha sigut equiparar la direcció anterior dels populars, liderada per Pablo Casado, amb l'actual, assegurant que en cap cas Feijóo representa una evolució del partit cap a la moderació. "Abans em deien felón i traïdor i ara em diuen dictador i colpista", ha ironitzat. "No té una mínima lleialtat d'estat", ha dit el president espanyol. El xoc és tan important que fins i tot ha deixat en un segon terme la carpeta catalana. Tot i això, Sánchez ha defensat que el seu partit "està resolent el problema de Catalunya" i, malgrat que no ha dit la paraula referèndum, ha tancat la porta a qualsevol negociació d'aquesta mena. "Es complirà la Constitució", ha proclamat.

stats