Llengua

Sémper es defensa de les crítiques internes per haver parlat en euskera al Congrés: "Va ser una bona idea"

El portaveu del PP assegura que va voler evidenciar que les llengües no són patrimoni de l'independentisme

2 min
El portaveu del PP, Borja Sémper, en la seva intervenció al Congrés d'aquest dimarts

MadridBorja Sémper va descol·locar l'hemicicle, i també el seu propi grup parlamentari, quan aquest dimarts va pronunciar algunes frases en euskera en el debat sobre la reforma del reglament per permetre parlar català, basc i gallec al Congrés. D'entrada, perquè ell mateix havia dit el dia abans que el PP no faria "el passerell" ni "coses estranyes" i que tots els seus diputats parlarien en castellà a la cambra baixa. L'estratègia que va adoptar el portaveu del PP no va agradar a part del grup parlamentari, que no va entendre el fet d'utilitzar el basc quan t'oposes a permetre que es puguin fer servir les llengües cooficials al Congrés. Sémper s'ha hagut de justificar aquest matí en una entrevista a Onda Cero i s'ha refermat en la seva posició assegurant que va ser una "bona idea", malgrat les crítiques que ha admès haver rebut de companys de grup.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PP ha explicat que volia evidenciar que les llengües cooficials són patrimoni de tots, no només de l'independentisme, i que ja es podien utilitzar "de manera natural" en el Congrés pronunciant cites breus en aquestes llengües –ell va traduir les frases que va dir en euskera–. "Un elefant enmig de l'habitació que tots veien i ningú assenyalava", ha resumit Sémper, que ha insistit que el que va fer ahir "ja estava habilitat per costum" al Congrés.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, estava al cas de la intervenció que faria Sémper i, de fet, el portaveu conservador ha assegurat que va explicar en una reunió prèvia que utilitzaria l'euskera en algunes frases. Sémper assumeix amb "normalitat" les crítiques que hi ha hagut dins del partit, que creu que "no és una secta" i "no expulsa" qui no pensa igual: "No som el PSOE". Tant el mateix Sémper com membres de la direcció van defensar després del debat d'aquest dimarts el seu discurs. Però les crítiques no només han vingut de companys de files del partit, sinó que a la premsa conservadora de Madrid tampoc li va agradar la intervenció. "El portaveu del PP pretenia fer veure que aquesta pràctica ja estava permesa i que l'euskera és també patrimoni dels no nacionalistes, però va llançar un missatge equívoc i contradictori", subratlla El Mundo en el seu editorial.

Borja Sémper ha intentat girar full de la polèmica per situar el missatge en el fet que aquest dimarts es comencés a tramitar una reforma del reglament que creu que entra dins del "paquet de cessió" del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a l'independentisme. De fet, ha assegurat que el PP analitzarà la legalitat del debat perquè considera que es va permetre fer servir les llengües cooficials sense que la reforma del reglament estigués aprovada: "Ahir es va vulnerar el reglament de la cambra i es va fer un atac a la llengua comuna dels espanyols". Des de la presidència del Congrés entenen que el debat d'aquest dimarts entra dins la legalitat perquè el reglament actual no prohibeix explícitament parlar en les llengües cooficials. Amb la reforma del reglament volen posar per escrit que està permès utilitzar-les.

stats