Política 17/08/2014

Simó admet que caldrà fer "petits sacrificis" per assegurar l'economia en una Catalunya independent

La vicepresidenta del Parlament ha posat d'exemple que els funcionaris cobrin més tard o que les pensions es paguin "a 20, 30 o 60 dies"

Laia Vicens
2 min
La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, amb el rector de la UCE, Salvador Alegret / ACN

Prada (Conflent)La vicepresidenta del Parlament, Anna Simó, ha reconegut que els catalans hauran de fer "petits sacrificis" per tenir "la seguretat econòmica i competencial" si Catalunya és independent, i ha posat d'exemple que els funcionaris cobrin més tard i que les pensions arribin "a 20, 30 o 60 dies". Simó ha recalcat que no avança esdeveniments perquè no vol ser "pitonissa", sinó que són alguns supòsits que poden plantejar-se, que serviran per veure quin és l'"esperit de sacrifici" dels catalans. En tot cas, Simó ha subratllat que cal "conscienciar" els ciutadans que el procés sobiranista "no serà un camí de roses, però que l'esforç valdrà la pena per força".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Simó, que forma part de l'executiva d'Esquerra Republicana, ha assegurat que "cal ser capaços de fer tot el que estigui a les nostres mans que sigui democràtic i pacífic". "Ens posaran a prova com a persones i com a país", ha avisat Simó, que ha instat a no defallir davant les pressions de l'Estat. La portaveu d'ERC ha fet aquestes declaracions a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada, en el marc de les Jornades de la Fundació Irla 'La transició cap a la república catalana'. Simó s'ha referit a les paraules de Junqueras de fa uns mesos, quan va dir que Catalunya podria aturar l'economia per avisar l'Estat, i durant la xerrada amb els participants a la UCE ha dit que "no era descabellat".

La consulta serà "legal i acordada"

Simó ha destacat que la consulta del 9-N serà legal i acordada. “Legal perquè serà sota la llei catalana i acordada perquè té el suport de sis formacions polítiques”, ha assegurat la portaveu d'ERC. A preguntes dels participants de la UCE per saber el pla B d'ERC si la consulta no s'acaba duent a terme, Simó s'ha preguntat retòricament diverses vegades que, “si som incapaços d'arribar fins al final a la consulta, serem capaços de fer unes plebiscitàries i després fer una declaració unilateral?”. En aquest sentit, ha reiterat que la consulta “és imprescindible” i que “no cap al cap” no fer-la.

Pel que fa a la possible entrada d'ERC al govern, Simó ha explicat que, per ella, "seria bo" fer un govern de concentració nacional que impulsi la triple agenda després del 9-N: la catalana, la negociació amb l'Estat i la internacional.

Simó ha animat els catalans a assistir massivament a la V perquè torni a ser "un punt d'inflexió" pel procés sobiranista. "El Parlament és una part de l'engranatge", ha explicat Simó, i ha assegurat que "si en algun moment aquest engranatge s'encalla" haurà de ser la majoria social qui haurà d'empènyer el procés.

stats