Política 28/05/2018

El síndic denuncia "la vulneració de drets" per part de l'Estat i exigeix la llibertat dels presos

Rafael Ribó presenta un tercer informe en què demana que el poder judicial recuperi "el principi democràtic de mínima intervenció i proporcionalitat"

Anna Mascaró
2 min
Rafael Ribó durant la roda de premsa d'aquest dilluns

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha presentat aquest dilluns al president del Parlament, Roger Torrent, el tercer informe de l'òrgan sobre "vulneració de drets i llibertats" a Catalunya, i li ha traslladat la seva voluntat que es debati en un ple a la cambra catalana. En el document, elaborat per un equip de juristes, el síndic "exigeix" l'alliberament "immediat" dels dirigents sobiranistes encausats pels delictes de rebel·lió i sedició que estan en presó provisional "mentre no se celebri un judici amb plenes garanties i hi hagi sentència ferma". També demana la "recuperació" per part del fiscal general de l'Estat "i el conjunt d'institucions que formen el poder judicial" dels principis "democràtics de mínima intervenció penal i proporcionalitat en l'aplicació taxativa del Codi Penal" respecte als "eventuals fets punibles vinculats al conflicte polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el mateix sentit, Ribó també ha reclamant "l'inici d'un diàleg constructiu per aconseguir una solució política per al conflicte", el "restabliment de l'autogovern a Catalunya" i la "dilucidació, com demanen els organismes internacionals, de les responsabilitats" dels cossos policials espanyols "per la violència utilitzada el dia 1 d'octubre". "Cal reclamar el respecte escrupolós del principi de proporcionalitat per part dels cossos i les forces de seguretat quan hagin d’intervenir en mobilitzacions ciutadanes i, en especial, la necessitat de respectar la prohibició d’utilitzar pilotes de goma", diu l'escrit.

Preguntat sobre les possibles crítiques que pugui rebre el síndic per la redacció d'aquest informe –Ciutadans n'ha demanat en el passat la dimissió–, molt crític amb l'actuació de l'Estat davant les actuacions dels dirigents independentistes, Ribó ha assegurat que "el dia que un defensor actuï per por ha de dimitir". "El síndic té com a objectiu garantir drets i llibertats d'acord amb els tractats internacionals d'obligat compliment, la Constitució i l'Estatut d'Autonomia", ha sentenciat: "Amb aquests principis ens podem entendre". Ribó ha insistit que va ser nomenat "per la unanimitat dels grups parlamentaris", que "han aplaudit uns informes o uns altres". "Em sento obligat a mantenir una radical posició independent de qualsevol pressió", ha assegurat, i ha recordat que el document s'ha elaborat en equip.

El síndic ha avançat, finalment, que en les pròximes setmanes farà públic un informe sobre la simbologia als espais públics, i ha responsabilitzat alguns partits polítics de "manipular" el "tresor" del "clima de convivència lingüístic i cultural elogiat pel Consell d'Europa any rere any" amb finalitats "partidistes i electorals".

stats