El síndic reclama que es descartin les bosses de voluntaris per a les meses electorals

També demana als contagiats que no vagin a votar presencialment i a l'administració que els hi garanteixi el vot per correu

2 min
El síndic de greuges, Rafael Ribo, aquest dimecres durant la seva intervenció al Parlament

BarcelonaEl problema per garantir la constitució de totes les meses electorals el 14 de febrer creix i les juntes electorals i els ajuntaments estudien alternatives davant l'allau d'objeccions que s'han trobat els darrers dies. Una opció és crear bosses de voluntaris per suplir els presidents i els vocals de les meses que finalment no es presentin. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat que es descarti aquesta idea per garantir la "seguretat jurídica" dels comicis. "Les garanties jurídiques ens les dona allò que preveu la llei electoral i no hi ha apel·lació a voluntaris. El criteri, aleatori, és claríssim en el procés de selecció de les meses", ha recordat aquest dijous Ribó en una roda de premsa telemàtica.

Una de les preocupacions principals de la jornada electoral és el risc de contagi, especialment dels membres de les meses. De fet, les peticions d'empara al síndic també es compten per centenars. Una de les amenaces potencials és, doncs, el contagi dins els col·legis. La Generalitat assegura que seran "segurs" gràcies a les mesures de protecció que s'implementaran, però l'allau de recursos rebuts per les juntes electorals de zona demostren que molta gent continua preocupada. Per minimitzar riscos, el síndic ha demanat aquest dijous a totes aquelles persones positives o que sospitin que poden estar contagiades no acudeixin als punts de votació presencials. "Recomanem fortament que les persones contagiades no exerceixin el dret de vot presencial", ha insistit en la línia del que ja han anat dient els darrers informes de la institució.

Ara bé, en molts casos això implicaria que aquestes persones no poguessin votar de cap manera, tenint en compte que el termini per sol·licitar el vot per correu conclou aquest divendres 5 de febrer (i que hi pot haver molta gent que sigui conscient del seu contagi amb posterioritat). Per això, Ribó ha insistit que l'administració electoral hauria de garantir que el vot per correu es pogués exercir fins a "l'últim minut". "S'ha de garantir el vot no presencial. Ja s'ha fet d'altres vegades fins a la vigília de la jornada electoral per a determinats col·lectius", ha destacat. En aquesta ocasió, per correu es podrà votar fins el 12 de febrer, però no es podrà fer la sol·licitud per fer-ho després del dia 5.

stats