Díaz respecta la decisió, però no la comparteix

Els socis de Sánchez s'oposen a l'augment de la despesa militar

El govern espanyol comença demà les reunions amb els grups per consensuar les mesures per pal·liar els efectes de la guerra

3 min
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, en la seva visita a Xile amb motiu de la investidura de Gabriel Boric

MadridPrimer va ser l'enviament d'armes a Ucraïna i ara és l'augment de la despesa militar anunciada per Pedro Sánchez. El president del govern espanyol va mostrar ahir la seva alineació amb els socis europeus a Versalles per incrementar el pressupost del ministeri de Defensa fins al 2% del PIB, però els seus aliats s'hi oposen. Unides Podem, el soci de govern del PSOE, ha sigut explícit: "No estem a favor d'un augment del pressupost militar. Jo soc el portaveu d'un espai que defensa la pau i no em sembla apropiat que el pressupost militar sigui el doble del que gastem en ciència i innovació. No hi estem d'acord. Pensem que hi ha altres prioritats: protegir la gent de les conseqüències econòmiques que tindrà la invasió", ha afirmat Pablo Echenique en roda de premsa al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez no va ser gaire concret, per bé que fonts socialistes indiquen que l'augment en defensa serà "gradual". "No és immediat, s'haurà d'abordar de cara als pròxims pressupostos i encara falta molt, però el context ha canviat", indiquen fonts de la Moncloa. Els pressupostos del 2023 seran la primera oportunitat per veure si el ministeri dirigit per Margarita Robles veu incrementada la seva dotació, que ara amb prou feines arriba a l'1,2%. Als comptes del 2022 el pressupost de Defensa era de 10.152 milions d'euros, i s'estima que caldrien uns 650 milions addicionals per arribar al 2%.

Fonts de la vicepresidència segona, que lidera Yolanda Díaz, traslladen que "respecten la decisió, però no la comparteixen". "La prioritat més importar és protegir la gent", afegeixen. La resposta a la guerra havia tensat la coalició, però també l'espai d'Unides Podem, que havia exhibit diverses versions sobre el suport a l'enviament d'armes. Si bé Díaz havia dit que Sánchez tenia el suport de l'espai lila, des de Podem s'expressava amb contundència l'oposició a aquesta mesura. Precisament, aquest dimarts ministres i secretaris d'estat d'Unides Podem mantenen una reunió de coordinació.

Esquerra ja va manifestar sobre l'enviament d'armes a Ucraïna que la millor manera de combatre Vladímir Putin no era amb tancs, sinó ofegant més els oligarques que donen suport al Kremlin. Aquest dimarts el portaveu de la formació al Congrés, Gabriel Rufián, ha qüestionat que després d'una invasió "terrible" ara "ningú dubti que això se soluciona amb més armes de guerra" i, en canvi, com a conseqüència del coronavirus no s'hagi produït un augment substancial de les partides de sanitat. Per la seva banda, la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha advertit que incrementar la despesa armamentística és "molt perillós" perquè obligaria a reduir altres partides necessàries per als ciutadans.

Junts no ha sigut tan explícit a l'hora de rebutjar la mesura, per bé que sí que ha considerat que el govern espanyol hauria de plantejar-se primer el model d'exèrcit espanyol. "Hi ha un gran problema d'ineficàcia estructural de la seguretat", ha dit la seva portaveu, Míriam Nogueras. El líder del PDECat a Madrid, Ferran Bel, també ha demanat més transparència en l'execució pressupostària del ministeri de Defensa i buscar "complicitats" amb els grups parlamentaris explicant els motius reals d'aquesta mesura.

Reunions del govern espanyol amb els grups

Precisament, aquesta setmana està previst que comencin a celebrar-se reunions entre el govern espanyol i els partits per abordar les mesures que cal prendre per fer front a les derivades de la guerra. De la conferència de presidents autonòmics de diumenge a l'illa de La Palma en va sortir el compromís de treballar en un pla integral en diversos àmbits –econòmic i energètic, especialment– amb partits, agents socials i administracions autonòmiques i locals. Demà mateix està previst que una delegació del govern, formada per les tres vicepresidentes –Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera– i el ministre de la Presidència –Félix Bolaños–, comenci les reunions amb els grups parlamentaris amb una trobada amb el PP. Dilluns que ve hi haurà una conferència sectorial amb les comunitats autònomes en la qual participaran els consellers d'Economia.

Sánchez té previst aprovar al consell de ministres del dia 29 el pla de resposta a la guerra, que inclourà, a més de l'esperada reforma del mercat elèctric per abaratir els preus, un paquet de rebaixes fiscals sense concretar. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va obrir-se dilluns a incloure els carburants en aquesta rebaixa fiscal. Les formacions d'esquerres demanen anar més enllà i limitar els beneficis de les elèctriques, però el govern espanyol considera que n'hi ha prou amb l'actuació contra els beneficis caiguts del cel.

stats