Fiscalitat

Montero s'obre a una rebaixa fiscal dels carburants

Podem proposa un nou escut social per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna

2 min
María Jesús Montero

MadridEl govern espanyol ja s'obre a una rebaixa fiscal dels carburants. "Estudiarem un paquet de mesures, algunes d'elles implicaran revisar a la baixa la fiscalitat d'alguns sectors o productes que estiguin clarament impactats per l'increment de la inflació. Amb això avanço bastant respecte a l'actitud del govern", ha apuntat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, quan els periodistes li han preguntat si els carburants entrarien dins la rebaixa fiscal que l'executiu espanyol va pactar aquest diumenge amb els presidents autonòmics. L'objectiu del govern espanyol és consensuar aquestes noves mesures amb els agents socials, però també amb els partits polítics, amb qui Montero ha dit que començarà una ronda de contactes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la declaració de La Palma de diumenge, el president espanyol, Pedro Sánchez, i les comunitats autònomes es van comprometre a "rebaixes fiscals" per mitigar l'impacte dels "preus de l'energia". Així, els carburants entrarien en aquest paquet, en el qual el govern espanyol també preveu incloure l'electricitat per intentar fer baixar la factura de la llum. En paral·lel, Sánchez ja va anunciar diumenge que a la reunió del Consell Europeu dels pròxims 24 i 25 de març demanarà desvincular el mercat del gas del preu de l'electricitat. Pocs dies després, el dia 29, el govern espanyol aprovarà un pla de resposta per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, tal com ha anunciat Sánchez en una entrevista a La Sexta. El que el govern espanyol no preveu augmentar són els impostos a les grans elèctriques, tal com ha demanat aquest dilluns el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann. Segons Montero, el govern espanyol ja ha "posat un topall" als beneficis d'aquestes grans empreses.

Podem ha avalat la rebaixa fiscal pactada amb els presidents autonòmics, però ha defensat adoptar més mesures per protegir l'economia de les famílies. Els liles proposen un nou escut social per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la guerra a Ucraïna que passi, entre altres mesures, per crear un xec de 300 euros per ajudar les famílies a pagar el rebut de la llum –l'han quantificat en 5.700 milions d'euros–. També veuen necessària la reforma fiscal que fa temps que defensen i que passa, per exemple, per augmentar els tipus de l'IRPF en els trams superiors als 120.000 euros; a més d'ampliar l'ingrés mínim vital (IMV) augmentant un 18% la prestació i rebaixant als 23 anys l'edat per accedir-hi.

L'oposició, per boca del futur president del PP, Alberto Núñez Feijóo, veu insuficients les mesures i urgeix l'executiu de Sánchez a reduir "al mínim possible" els impostos que graven l'electricitat, el gas i els carburants. Feijóo ha acusat el govern espanyol de "forrar-se" amb l'augment dels preus de l'energia, perquè ha assegurat que un 50% són impostos (una part dels quals els reben les comunitats autònomes).

stats