Política 21/09/2017

Qui són els 14 detinguts?

Els agents van irrompre en vuit edificis de la Generalitat i van detenir persones clau en l'organització del referèndum

Aleix Moldes / Núria Martínez
4 min
Imatge de Lluís Salvado dins les instal·lacions de la conselleria, mentre els Guàrdies Civils escorcollaven

JOSEP MARIA JOVÉ

Secretari general de Vicepresidència

És l’home de confiança d’Oriol Junqueras, el seu número dos en una conselleria on, de tant en tant, li recorden amb ironia que ell és l’únic economista de formació entre els alts càrrecs. Ahir la Guàrdia Civil va aturar el vehicle amb què anava a treballar, el va fer entrar en un cotxe patrulla i el va obligar a tornar cap a casa per escorcollar-la. Per què hi té tant d’interès, la Guàrdia Civil? És el secretari general de la conselleria de Vicepresidència, la que s’ha encarregat de dissenyar els preparatius del referèndum des que Carles Puigdemont va encarregar la tasca a Oriol Junqueras. Jové ha coordinat l’equip de secretaris generals i alts càrrecs del Govern, que va començar a reunir-se l’últim trimestre del 2016 amb l’organització de l’1-O com a objectiu prioritari. Al mes d’abril ja havia estat avisat pel Tribunal Constitucional, que l’havia advertit que no podria autoritzar cap acció per impulsar el referèndum. “Criden per veure si ens faran callar. Ja poden anar cridant”, els va respondre. Des de fa mesos era conscient que estava en el punt de mira de l’Estat i fa temps que preveia que, en algun moment, el podrien anar a buscar per intentar bloquejar l’1-O.

__

MERCÈ MARTÍNEZ MARTOS

Tècnica del departament de Vicepresidència

Treballa sota la direcció de la directora de serveis, a l’àrea de sostenibilitat financera. És una tècnica i no té rang d’alt càrrec. Ahir la Guàrdia Civil la va detenir al pàrquing quan es disposava a portar els seus dos fills adolescents a l’institut.

__

LLUÍS SALVADÓ

Secretari general d'Hisenda

És el secretari d’Hisenda del Govern, número tres d’ERC i l’arquitecte de la Hisenda pròpia. Va prendre possessió del càrrec amb l’objectiu d’accelerar el creixement de l’Agència Tributària de Catalunya. La Guàrdia Civil l’investiga per la seva implicació en el referèndum i per la presumpta obtenció il·legal de dades fiscals, que ell ja ha negat reiteradament.

__

NATÀLIA GARRIGA

Directora de serveis de la Vicepresidència

És la persona del backoffice a la conselleria d’Economia. La seva tasca depèn directament del secretari general, Josep Maria Jové, i és la responsable de gestionar els recursos humans del departament. Garriga també dirigeix les accions de la conselleria en l’àmbit de les noves tecnologies i s’encarrega dels subministraments.

__

FRANCESC SUTRIAS

Director del departament de Patrimoni de la Generalitat

L’advocat Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, també va ser detingut ahir per la Guàrdia Civil. L’àrea de Patrimoni és una de les més sensibles per a l’executiu perquè s’havia d’encarregar, entre altres coses, de catalogar tots els actius i passius a Catalunya tant de la Generalitat com de l’Estat per afrontar una hipotètica negociació sobre la independència amb Espanya.

__

DAVID FRANCO

Cap de desenvolupament de l'àrea de Tecnologies de la Informació

Franco va ser detingut per la Guàrdia Civil ahir al matí a casa seva. Posteriorment, el van acompanyar al departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Cap a les 17 hores se’l van endur a la prefectura de la Guàrdia CIvil a Sant Andreu de la Barca. Al final de la jornada va ser un dels detinguts que van quedar en llibertat.

__

JOAN IGNASI SÁNCHEZ

Assessor del departament de Governació

És l’encarregat de fer els discursos de la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Ahir al matí van escorcollar casa seva, el van detenir i se’l van endur a declarar a la caserna de Travessera de Gràcia. Al final del dia va quedar en llibertat amb càrrecs.

__

ROSA MARÍA RODRÍGUEZ CURTO

Directora de serveis de T-Systems

Rosa María Rodríguez Curto és directora de serveis de T-Systems, l’empresa que gestiona els serveis informàtics de la Generalitat. És l’única de les 16 detencions que es va fer a Madrid. Rodríguez es va llicenciar en enginyeria superior de telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Té un postgrau en funció directiva i un màster de màrqueting i business.

__

DAVID PALANQUES

Responsable de l'Oficina Tècnica de projectes del CTTI

De la mateixa manera que David Franco, Palanques va ser detingut per la Guàrdia Civil ahir al matí a casa seva. Treballa al departament de Treball, Afers Socials i Famílies, un dels que va escorcollar la Guàrdia Civil, però no és funcionari. Va quedar en llibertat a la tarda, després d’haver passat per la prefectura de la Guàrdia Civil.

__

XAVIER PUIG

Responsable de l'àrea de tecnologia d'Exteriors

Xavier Puig és el responsable de l’àrea de tecnologies de la informació i de comunicacions del departament d’Acció Exterior, que encapçala Raül Romeva. La seva detenció, com d’altres, té a veure amb la tasca informàtica que desenvolupa al Govern.

__

JOSUÈ SALLENT

Responsable d'Estratègia i Innovació del CTTI

A més d’ocupar un càrrec important al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Sallent és el president de la sectorial de societat de la informació d’ERC. Ja va ser director general del CTTI durant el tripartit i també director del Cesicat. Fora de l’àmbit de la Generalitat, va ser gerent de DOXA fins al 2004 i abans havia format part de Telefónica.

__

JUAN MANUEL GÓMEZ

Treballador del Consorci d'Administració Oberta

A Reus es va detenir Juan Manuel Gómez, treballador del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) i responsable d’un projecte pilot de vot electrònic per al referèndum que va elaborar l’any passat. Curiosament, el vot electrònic havia quedat descartat per a l’1-O perquè encara no s’havien fet proves pilot.

__

PEP MASOLIVER

Director de l'àrea d'informació i sistemes de la Fundació .Cat

La Guàrdia Civil es va presentar ahir a casa de Pep Masoliver, abans d’anar a les oficines de la Fundació puntCat. Segons va informar l’entitat, van comprovar l’ordinador de Masoliver però no se’n van endur res. La Fundació va mostrar la seva “repulsa” per la detenció.

stats