Cronologia
Política 07/09/2016

Soria renuncia al càrrec al Banc Mundial

Les pressions internes al PP l’obliguen a fer-se enrere, però PSOE i Podem volen explicacions

R.t.
3 min
Soria afirma que renuncia al càrrec per l’ús polític “despropor-cionat” que s’ha fet del nomenament.

BarcelonaSegona renúncia en menys de cinc mesos de José Manuel Soria. Si a l’abril deixava el càrrec de ministre d’Indústria forçat per les explicacions contradictòries respecte a la seva aparició en els papers de Panamà, ahir va posar punt final a les aspiracions de ser director executiu al Banc Mundial arran d’una proposta del govern espanyol que tampoc no havia sigut del tot transparent. En una carta remesa al secretari d’estat d’Economia, Íñigo Fernández de Mesa, Soria afirma que la renúncia es deu a l’ús polític “desproporcionat” que s’ha fet de la seva designació i per posar fi a la polèmica. A més, recorda que no està imputat, investigat o condemnat per cap instància, ni tan sols inhabilitat per exercir un càrrec públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, el cert és que la designació, feta pública divendres després de la segona votació fallida de la investidura de Mariano Rajoy, va despertar la crítica unànime de l’oposició i fins i tot de pesos pesants del PP. No van ajudar a calmar els ànims les explicacions erràtiques dels membres del govern espanyol que justificaven la decisió. En un primer moment, dilluns Rajoy va assegurar que Soria s’havia presentat com a funcionari a un concurs per ocupar el càrrec a l’organisme internacional, però l’endemà es va saber que, en realitat, es tractava d’una designació directa i discrecional del ministeri d’Economia, per bé que la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que s’havia respectat la decisió d’una comissió tècnica que havia valorat els diversos aspirants.

Tot i això, la revolta interna de dirigents territorials del PP ha forçat la renúncia. Alguns dels que van protagonitzar la pressió van ser la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, o la seva vicepresidenta, Rosa Valerón. Aquesta, de fet, va valorar ahir que, “encara que el mal estigui fet, rectificar és de savis”. Feijóo, en plena precampanya electoral, va considerar que la renúncia és la decisió “encertada”, “honora” Soria i “tanca la polèmica”.

Malgrat tot, el discurs oficial anava per una altra banda. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va dir que respectava una “decisió personal”, tot i seguir defensant la idoneïtat del nomenament. En canvi, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, creu que es “posa de manifest com d’immoral era la proposta i les falsedats amb què han intentat justificar-la”. El cap de files de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que Soria “no renuncia”, sinó que “el retira la ciutadania”; i el president de C’s, Albert Rivera, també veia obligada la decisió. El PSOE i Units Podem, de fet, seguiran exigint al ministre d’Economia, Luis de Guindos, que doni explicacions al Congrés.

Crítiques en augment dins de les pròpies files populars

Divendres, dia 2

Poc després que el Congrés rebutgés per segona vegada aquella setmana la investidura de Mariano Rajoy, i just abans que s’acabés el termini per designar candidats, el govern espanyol va fer públic que proposava José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial per al període de l’1 de novembre al 31 d’octubre del 2018.

Dissabte, dia 3

L’oposició va demanar immediatament explicacions al govern espanyol, però també alguns dirigents territorials del PP, com ara el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, van criticar la decisió en una reunió del partit.

Dilluns, dia 5

Mariano Rajoy va justificar des de la Xina la designació afirmant que, en realitat, Soria s’havia presentat com a funcionari a un concurs per optar al càrrec. No evitava, però, que més dirigents populars s’apuntessin a la revolta interna, com el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, o la de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Dimarts, dia 6

Les explicacions de Rajoy es van revelar falses, ja que Soria va ser triat pel ministeri d’Economia. Arran de les crítiques, de fora i -sobretot- de dins del PP, Soria va renunciar a optar al càrrec al Banc Mundial. Tot i això, el PSOE i Units Podem seguiran exigint explicacions al govern espanyol al Congrés.

stats