Política 16/11/2014

El PSOE anima la reforma constitucional però "sense presses"

Admeten que el títol VIII, l'autonòmic, és "lletra morta", aposten per la clarificació constitucional i reiteren la necessitat que el Congrés comenci a estudiar-ho

Ara
2 min

SaragossaEls 'barons' del PSOE estan reunits aquest diumenge a Saragossa en el seu consell de política federal, que presideix l'andalusa Susana Díaz. Damunt la taula hi ha el procés català i quina resposta cal donar-hi. La presidenta de la Junta, que marca els tempos de la política territorial del partit, ha obert la jornada abonant la reforma de la Constitució d'acord amb el document d'inspiració federal de Granada que el partit va aprovar l'any 2012 com a "única sortida". Ha afirmat que cal "donar una resposta" al que passa a Catalunya, però "sense pressa" i no pensant només en Catalunya sinó a resoldre els problemes "del conjunt".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant ella com el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, han criticat l'"immobilisme" del PP i s'han obert a negociar amb Mariano Rajoy una reforma basada en els punts següents: fixar les competències de l'Estat i blindar les de les comunitats, fixar el model de finançament, assegurar la lleialtat institucional, reformar el Senat per donar-li utilitat territorial, i reconèixer sanitat i educació com a drets fonamentals. Al debat territorial Pedro Sánchez hi ha afegit dos punts més: el blindatge dels drets socials i la regeneració de la vida democràtica (aforats, mandats limitats a dues legislatures a la Moncloa, millorar representativitat, el funcionament dels partits...).

Díaz ha afirmat que "la lletra del títol 8 [el del model autonòmic] és lletra morta perquè estava pensada per a un moment diferent", però no ha volgut concretar calendaris tot i la urgència que expressen els dirigents del PSC. Sánchez ha presentat la reforma també com una via per lluitar contra la corrupció mitjançant la reducció del nombre d'aforats o augmentant la transparència del finançament dels partits.

Un cop acabada la trobada Sánchez ha reiterat l'oferta de pacte constitucional "per passar de l'Espanya autonòmica a la federal", i ha anunciat que demanarà al PP que s'obri la ponència constitucional al Congrés per parlar-ne i s'abordi ja la reforma del sistema de finançament "d'acord amb la llei".

stats