Política 11/02/2020

El TC insta de nou la Fiscalia a actuar contra la mesa del Parlament

Estima un incident d'execució del govern espanyol i declara nul·la una moció sobre autodeterminació

N. Orriols
3 min
Eusebi Campdepadrós, Josep Costa i Roger Torrent en la reunió de la mesa del Parlament

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha tornat a instar la Fiscalia aquest dimarts a actuar contra els membres de la majoria independentista del Parlament que van admetre a tràmit una moció de la CUP sobre l'autodeterminació. És el segon cop que, arran d'una resolució al Parlament, l'alt tribunal dedueix testimoni a la Fiscalia perquè actuï contra el president de la cambra, Roger Torrent; el vicepresident, Josep Costa; el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós; i la ja exsecretària quarta Adriana Delgado. Ara per ara el ministeri públic no ha pres cap decisió, en ple procés de relleu de la fiscal en cap de l'Estat que assumirà l'exministra de Justícia del PSOE Dolores Delgado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat per unanimitat estimar un incident d'execució interposat pel govern espanyol abans de l'acord entre el PSOE i Podem contra un acord de la mesa del 29 d'octubre del 2019. Es tracta de l'admssió a tràmit d'una moció cupaire que reclamava "exercir de manera concreta" l'autodeterminació. L'alt tribunal considera que l'aprovació d'aquest text al Parlament per part de la majoria independentista és una mostra que la cambra torna a "vulnerar l'ordre constitucional i estatutari": "El seu contingut és objectivament contrari a la Constitució i a sentències, requeriments i advertències" del TC.

En aquest sentit, el Constitucional creu que el Parlament "ha tornat a actuar de manera inequívoca per exercir el dret a l'autodeterminació, cosa que evidencia que aquesta cambra insisteix en negar-se al compliment de les resolucions del Tribunal Constitucional i persegueix continuar amb l'inconstitucional procés secessionista de Catalunya", diu la resolució de tribunal.

Ara bé, el fet és que aquesta moció no es va arribar ni a publicar en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC). De fet, el president del Parlament, Roger Torrent, va avançar el ple per poder aprovar la moció abans que es reunís el Tribunal Constitucional –just l'endemà de les eleccions del 10 de novembre– i en declarés nul el tràmit parlamentari. Però uns minuts després que s'aprovés al ple amb la majoria de JxCat, Esquerra i la CUP, l'alt tribunal la va suspendre. Com a conseqüència d'això, el text no es va publicar al BOPC.

Més advertiments

Després d'estudiar el cas, el magistrat ponent Andrés Ollero ha proposat al ple prendre les següents mesures, que han sigut avalades per la resta de membres del Constitucional: declarar nul·la la moció; notificar personalment els membres de la mesa i el secretari general del Parlament que tenen el deure d'"impedir" i "paralitzar" qualsevol iniciativa sobre l'autodeterminació (que incompleixi la sentència del 2015 sobre la resolució de ruptura), i instar la Fiscalia a exigir responsabilitats penals contra Torrent, Costa, Campdepadrós i Delgado per haver incomplert requeriments anteriors del TC.

Ara, doncs, la decisió està en mans del ministeri públic que analitzarà la petició del Constitucional. La decisió del tribunal, però, arriba en plena negociació per formar la taula de diàleg entre governs, en què una de les exigències de la part catalana serà posar "fi a la repressió". De fet, el PSOE, en el marc de la negociació de la investidura, es va comprometre amb ERC i durant el debat d'investidura al Congrés a principis de gener a impulsar la "desjudicialització" del conflicte. Les dues últimes decisions del Tribunal Constitucional en seran la primera prova.

stats