Pactes municipals
Política 14/07/2023

El terratrèmol polític a Ripoll té rèpliques al Consell Comarcal

Els republicans ultimen un pacte amb PSC i la CUP per governar a l'ens supramunicipal sense Junts

2 min
Ripoll, l'endemà de les eleccions

GironaFa aproximadament un mes, quan a Ripoll les negociacions per tirar endavant un cordó sanitari contra la investidura de Sílvia Orriols encara estaven obertes, Junts i Esquerra van anunciar un acord de governança al capdavant del Consell Comarcal del Ripollès. Finalment, però, l'opció d'un govern de coalició que frenés l'arribada de l'extrema dreta a l'alcaldia de la capital va fracassar i, com a resultat d'aquest intent fallit, el pacte entre juntaires i republicans a l'ens supramunicipal s'ha trencat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest canvi d'escenari, ara serà Esquerra qui lideri el govern del Consell Comarcal, amb el suport del PSC i la CUP. Fonts del partit admeten que les converses estan molt avançades i s'acabaran tancant aquest cap de setmana. El president seria l'alcalde de Llanars, Amadeu Rosell.

El preacord d'Esquerra amb Junts s'ha trencat perquè, dies després de la investidura d'Orriols, els republicans van voler renegociar les condicions, posant com a requisit indispensable de programa una moció de censura a Ripoll. Els republicans, amb el suport del PSC i la CUP, al·legaven que era incoherent governar plegats al Consell Comarcal i, en canvi, ser incapaços d'arribar a consensos a la capital. Els juntaires ripollesos, d'entrada, es van avenir a considerar-ho. Fonts de la negociació admeten que es van fer passos per avançar en aquesta direcció, i que, fins i tot, ja s'havia parlat d'un govern de concentració amb el PSC i la CUP, en el qual Manoli Vega, de Junts, i Chantal Pérez, d'Esquerra, es repartirien l'alcaldia dos anys. També s'havia acordat una data aproximada per engegar la moció de censura per tombar Orriols, prevista hipotèticament per Nadal, després de deixar governar uns mesos Aliança Catalana, abans de l'aprovació dels pressupostos.

La presència de la CUP, de nou l'escull

La presència dels dos regidors cupaires al govern, però, tal com va passar en les negociacions de la investidura, va tornar a ser l'escull definitiu que va fer tirar enrere el grup de Manoli Vega. Esquerra exigia la seva participació per sumar un govern fort, mentre que a Junts hi havia reticències. La CUP ripollesa, però, matisa que estaven disposats a quedar fora del repartiment per facilitar la moció i atribueix la manca d'entesa a una lluita per l'hegemonia política a la comarca entre ERC i Junts.

Junts, per la seva banda, critica que ERC volgués modificar el pacte un cop ja estava tancat per interessos del partit en un municipi concret i no amb visió de comarca. "No tolerem aquest xantatge constant i vergonyós al qual se’ns ha sotmès les darreres setmanes, en un intent desfermat d’aconseguir l’alcaldia de Ripoll vinculant-la al Consell Comarcal", argumenta Junts en un comunicat. És per això que el partit proposarà la mateixa candidata de Ripoll, Manoli Vega, per presidir la institució a la pròxima sessió de constitució.

stats