Política 04/10/2019

La vista sobre la immunitat de Junqueras al TJUE es manté per al 14 d'octubre

El tribunal de Luxemburg ho ha notificat a l'Eurocambra i a la defensa del líder d'ERC

i
Júlia Manresa
2 min
Ajornada la vista prejudicial del TJUE  sobre la immunitat de Junqueras

Brussel·lesContinua en marxa el procés obert sobre la immunitat parlamentària d'Oriol Junqueras com a eurodiputat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La defensa del líder d'ERC en presó preventiva ha rebut aquest divendres una confirmació que la vista se celebrarà a Luxemburg el 14 d'octubre a les 14.30 hores. També des dels serveis jurídics de l'Eurocambra (que van decidir presentar observacions al cas) han rebut la citació per a aquesta data. La vista, confirmada també pel TJUE, ha d'abordar la qüestió prejudicial que el Tribunal Suprem va presentar al TJUE sobre l'abast de la immunitat parlamentària de Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts jurídiques van apuntar a l'ARA que la vista s'hauria ajornat després que es conegués que el Suprem no té la intenció d'esperar la resposta del TJUE abans de dictar sentència. Aquest divendres, però, el TJUE ha confirmat la cita. Cal recordar que la vista del 14 d'octubre és un pas previ i no una resolució; serveix perquè les parts presentin les seves argumentacions però no implica una resolució de la qüestió, que encara trigaria unes setmanes.

La defensa de Junqueras va presentar fa unes setmanes les al·legacions de cara a aquesta vista confiant que el Suprem s'esperaria per dictar la sentència sobre la causa de l'1-O i no en faria decaure la qüestió prejudicial. L'advocat del líder d'ERC ja va presentar una petició al Suprem perquè suspengués la sentència a l'espera de la resposta del TJUE, al considerar-la clau per a la resolució final del cas. Després de fer aquest pas, es van presentar les al·legacions a Luxemburg continuant amb el procés habitual, unes al·legacions amb què la defensa de Junqueras espera que la justícia europea no resolgui només sobre l'abast de la immunitat sinó també sobre fins a quin punt un estat membre de la Unió Europea pot "condicionar" o "impedir" que un eurodiputat electe assumeixi el càrrec.

Què ha de resoldre el TJUE sobre la immunitat de Junqueras?

La pregunta prejudicial presentada pel Suprem abordava diversos àmbits:

  • En primer lloc, si la immunitat parlamentària de la Unió Europea per a "un acusat de delictes greus en situació de presó provisional anteriors a l'inici del procés electoral" comença abans que comencin les sessions parlamentàries o no. En la pregunta recorda que Junqueras no va rebre el permís penitenciari per recollir les credencials i jurar la Constitució.
  • En segon lloc, si la primera és afirmativa el Suprem pregunta si, com que no va complir els requisits que marca la llei electoral espanyola per ser eurodiputat (és a dir, anar a jurar la Constitució), "persisteix la interpretació extensiva de l'expressió període de sessions tot i la ruptura transitòria de la seva expectativa de prendre possessió de l'escó".
  • Per acabar, si el TJUE respon també afirmativament a la segona pregunta, el Suprem pregunta si el Suprem es veuria obligat aleshores a "aixecar la situació de presó en termes absoluts, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i els desplaçaments al Parlament Europeu" o si s'haurien de "ponderar" els drets i els interessos de la justícia espanyola i la immunitat que ostentaria el president d'ERC.
stats