Política 01/08/2019

El TJUE fixa la vista sobre la immunitat europarlamentària de Junqueras per al 14 d'octubre

El Tribunal Suprem va preguntar a l'alt tribunal europeu sobre aquesta qüestió contra el criteri de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat

Acn
2 min
Oriol Junqueras, durant la conferència 'Crida a un nou país: la República Catalana' / PERE VIRGILI

BarcelonaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fixat per al 14 d'octubre la vista oral que haurà de dirimir si Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat, segons indica la citació que convoca les parts, un document que ha avançat TV3 i al qual ha tingut accés l'ACN. El president del TJUE ha decidit tramitar la remissió prejudicial a través del procediment accelerat que preveu la llei. La vista oral se celebrarà a la seu del TJUE, a Luxemburg. Cal recordar que el Tribunal Suprem va preguntar a principis de juliol a l'alt tribunal europeu sobre l'abast de la immunitat de Junqueras, una consulta que va fer contra el criteri de la Fiscalia i de l'advocacia de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els magistrats del Suprem van formular tres preguntes al TJUE per determinar, en síntesi, la interpretació de l'article 9 del protocol número 7 de la UE quan es refereix a la immunitat dels eurodiputats "mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions" i en el cas concret d'un acusat (per delictes greus en situació de presó provisional, acordada judicialment per fets anteriors a l'inici d'un procés electoral) que ha resultat proclamat electe al Parlament Europeu.

Advertien, a més, que aquest acusat no havia complert els requisits establerts per la legislació electoral interna per adquirir la condició de parlamentari (impossibilitat derivada de la limitació de la llibertat deambulatòria a causa de la situació en què es troba de presó provisional en procés per delictes greus), de manera que l'òrgan electoral nacional competent no havia comunicat al Parlament Europeu aquesta adquisició.

En cas que el TJUE faci una interpretació extensiva de la immunitat, la sala va preguntar també si l'autoritat judicial que va acordar la presó estaria obligada, atenent-se a l'expressió "quan es dirigeixen al lloc de reunió del Parlament Europeu o en tornen" de l'article 9 del protocol esmentat, a aixecar la situació de presó en termes absoluts, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i desplaçaments al Parlament Europeu sense ponderar altres interessos en joc, com serien, entre d'altres, els drets i interessos derivats de l'interès de la justícia i del procés degut.

El Suprem també recordava en la consulta que l'objecte d'aquesta qüestió prejudicial s'havia suscitat en la peça de privació de llibertat de l'exvicepresident de la Generalitat i que, per tant, el seu tractament processal és autònom, tot i que manté una relació de dependència amb la causa principal.

Els magistrats també explicaven que la situació a adoptar afectaria un incident autònom, "la concessió d'un permís penitenciari concret de sortida de naturalesa extraordinària". Per aquest motiu, afegien, la decisió del TJUE no condicionarà "el contingut del seu pronunciament a l'hora de donar resposta a la pretensió acusatòria que s'exerceix". En el mateix sentit, la sala afegia que aquesta qüestió prejudicial tampoc no afectaria la situació de presó preventiva de l'acusat, que el tribunal no tenia cap dubte a considerar procedent.

stats