Alarma en la negociació de la investidura: ERC acusa la ministra d'Hisenda de bloquejar l'acord

Els republicans adverteixen que també hi ha discrepàncies amb l'amnistia i l'autodeterminació i Jové es reuneix amb Bolaños

3 min
El president del Govern, Pere Aragonès, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños, a la nit dels premis Cecot, a Sant Cugat del Vallès

BarcelonaSi Pedro Sánchez va mostrar-se aquest dimecres optimista amb la possibilitat de tancar aviat un acord per ser investit, ERC avisa aquest dijous que les coses no van com tocaria. Fonts republicanes són clares: "No s’està avançant en absolut". Els republicans fan saltar l'alarma quan falta un mes perquè s'exhaureixi el termini abans que s'hagin de repetir les eleccions i, a més, assenyalen una responsable: la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, expliquen fonts republicanes. Ella és la principal negociadora socialista en els temes econòmics, que ERC ha marcat com a prioritaris al costat de l'amnistia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest escenari, el negociador i dirigent d'ERC Josep Maria Jové s'ha reunit aquest dijous amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que és avui a Catalunya, segons han confirmat a l'ARA fonts coneixedores de la trobada. El missatge que li ha traslladat ha estat el mateix: no s'avança prou ni a bon ritme. Per als republicans, totes les carpetes s'han d'abordar perquè l'amnistia és necessària, però no suficient. Jové ha informat del contingut de la trobada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una reunió al Parlament aprofitant el ple.

Segons ERC, Montero i Hisenda no estan complint amb Catalunya les inversions ja pactades als pressupostos generals de l’Estat, com el pagament de deutes pendents amb els Mossos d’Esquadra i amb el Hub Audiovisual de Catalunya. Això s'afegeix, a més, a la batalla pel finançament de la Generalitat. Els republicans critiquen que no se'ls hagi presentat cap proposta concreta –ells reclamen una negociació bilateral– i tampoc s'hagi abordat la condonació del deute del FLA, que el PSOE es va mostrar disposat a explorar. És "inacceptable", expressen els republicans, molt molestos amb el fet que el govern espanyol no s'estigui prenent seriosament la negociació.

Des del primer minut tots els ulls han anat a parar a la negociació entre Junts i el PSOE, centrada en l'amnistia i en la figura del mediador, i ERC ha anat alertant sovint que no es poden donar per tancats els seus set vots. Especialment, si no s'atenen demandes com el traspàs integral de Rodalies, el pagament dels deutes i la fixació de les bases per resoldre el dèficit fiscal català. Ara per ara, tot i ser el punt més avançat, no està tancada ni l'amnistia: està en disputa el relat de si es fa per resoldre un problema de convivència (versió socialista) o bé si es fa perquè l'Estat accepti que amb el referèndum de l'1-O no es va cometre cap delicte.

Problemes amb l'amnistia

Tot i que ERC ja fa temps que afirma que dona per descomptada l'amnistia, hi ha serrells pendents en el preàmbul de la llei que hauria d’exonerar els independentistes encausats pel Procés. El PSOE, afirmen, insisteix en parlar de "convivència" i de "girar full" després del 2017, mentre que els republicans creuen que el que s'ha de subratllar és que hi ha un conflicte polític que s'ha de resoldre a través de la política i no dels tribunals.

També hi ha obstacles en la negociació sobre el mecanisme cridat a succeir la taula de diàleg, on ERC voldrà negociar sobre la resolució del conflicte polític amb un referèndum pactat. Els republicans accepten que aquest espai hauria d'afegir d'alguna manera Junts –fins ara exclosa perquè la taula era de govern a govern–, tot i que els de Carles Puigdemont tenen altres plans i negocien una taula directament entre ells i el PSOE.

L'escull de Rodalies

Rodalies també es manté com un dels esculls principals. En la seva darrera proposta, el govern espanyol va plantejar transferir a la Generalitat només les línies que passen íntegrament per Catalunya (que són les Rodalies de Lleida, i alguna línia a Barcelona). ERC ja ha avisat que no acceptarà un "traspàs fake". Ha de ser integral, amb recursos i infraestructures, i això inclou també totes les vies, encara que després aquestes continuïn circulant per altres comunitats autònomes.

En aquest context, el president Pere Aragonès i Félix Bolaños es veuran avui en una trobada de la patronal Cecot a Sant Cugat (Barcelona). Bolaños és un dels principals negociadors, i ERC podria aprofitar la presència d’Aragonès per escenificar el seu descontentament.

stats