Política 24/11/2020

Torra creu que el Govern no pressiona "prou" l'Estat perquè transfereixi recursos a Catalunya

Lamenta que ERC no condicioni els comptes de l'Estat a la compensació econòmica de les restriccions

Núria Orriols
2 min
7AC8F8DC-5DB8-420A-A474-A1F3AEAE49F1-11805-000001D253C2B663

BarcelonaQuim Torra creu que el Govern no pressiona "prou" l'Estat perquè li transfereixi els recursos per compensar econòmicament les restriccions de la pandèmia. Així s'ha expressat l'expresident de la Generalitat en declaracions a l'ARA després de participar en la presentació de llibre El somni i l'esperança [Dietari 2019] de Celdoni Fonoll, de l'editorial Cossetània Edicions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu parer, l'Estat ha deixat tota la responsabilitat de decidir sobre les restriccions a les autonomies, però no ha proporcionat els diners necessaris per compensar el tancament dels sectors econòmics o la remuneració per a les persones que són contactes de positiu o han de tenir cura dels infants en quarantena. "El Govern està obligat a prendre decisions per a la salut de la gent, però no pot compensar-les econòmicament", ha assegurat l'excap de l'executiu, i ha entrat de ple en el debat dels comptes espanyols, el dia del preacord entre el PSOE i ERC: "Si s'han d'aprovar uns pressupostos s'ha de condicionar a això. Si no, jo ja no entenc res".

Torra, en aquest sentit, no ha volgut valorar les condicions que han posat els republicans per donar suport als pressupostos del PSOE i Unides Podem, però sí que ha lamentat que no es posi més èmfasi en el traspàs de recursos, després de l'"error", ha dit, en la gestió de les ajudes als autònoms. Tampoc ha volgut comentar el pla de desescalada del Govern –es van reobrir bars i restaurants aquest dilluns després de debat intern dins l'executiu–, perquè ha assegurat que ara mateix no té totes les dades per pronunciar-se sobre aquestes decisions.

Torra creu que el Govern no pressiona "suficient" l'Estat perquè transfereixi recursos

Del que sí que parlarà properament l'expresident és del que ell va viure al capdavant de la Generalitat durant la primera onada del coronavirus. Ja durant la presentació del llibre de Celdoni Fonoll, un dietari del 2019 farcit de referències polítiques, ha explicat que ell també en en té un que vol publicar: el dietari de Canonges. Es tracta d'un conjunt d'anotacions fetes des que va començar la pandèmia fins que va ser apartat del càrrec per la inhabilitació del Tribunal Suprem, el 28 d'octubre. Notes fetes dia a dia en què promet ser sincer sobre el que va viure entre bambolines en un dels moments més difícils dels últims anys. Hi ha valoracions polítiques, personals i explica per què finalment no va convocar eleccions quan podia.

stats