Política 03/01/2020

Puigdemont proposa una taula independentista per consensuar les condicions de diàleg amb l'Estat

Torra afirma que tornarà a negociar amb el govern Sánchez i reclamarà “garanties”

Núria Orriols
3 min
Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les

BarcelonaNova proposta sobre la taula. Després de titllar d'"error" l'estratègia d'Esquerra de negociar en solitari amb els socialistes, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fixat posicionament respecte a la investidura espanyola. Segons ell, fins ara les decisions estratègiques del Procés s'han pres de manera "consensuada" i ara, si s'obre una etapa de diàleg, també hauria de ser així. "Els acords amb els nostres repressors han de poder ser planificats i treballats conjuntament", ha dit en un fil a Twitter. Per això, proposa "la creació d'una taula entre les forces independentistes on es decideixi el contingut i els acords de la taula de negociació amb l'Estat". "És per on havíem d'haver començat", ha dit. Per a ell, aquesta seria una manera de "revertir l'error" de prioritzar el que considera una "estratègia de partit" d'ERC en detriment de l'estratègia conjunta independentista.

I és que malgrat fer aquesta proposta, Puigdemont no s'estalvia les crítiques als republicans. Puigdemont ha expressat “respecte” per la decisió d’Esquerra, però també n’ha demanat per als que tenen “reserves” respecte al pacte amb els socialistes. “No som ni menys madurs ni menys dialogants”, ha dit. I ha retret a Gabriel Rufián el tuit que va fer l’octubre del 2017: “Sé què és que t’acusin de traïdor o de vendre’t per 155 monedes de plata només per plantejar unes eleccions a canvi d’aturar el 155. No érem immadurs aleshores ni ho som ara”, ha acabat.

Torra afirma que tornarà a negociar amb el govern de Sánchez i reclamarà "garanties"

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit que l'acord entre ERC i el PSOE no vincula el Govern i que, un cop constituït el nou executiu espanyol, serà el govern català amb ell al capdavant qui negociarà de nou amb Pedro Sánchez. En el marc d’una visita a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya –operativa des de l’1 de gener–, el president Torra ha dit que reclamarà “garanties” al nou govern espanyol, i ha remarcat que en el pacte entre socialistes i republicans no hi apareix la figura del relator, a diferència de Pedralbes ara fa un any, que, precisament, va ser el que va propiciar el descarrilament de les converses.

Defugint pronunciar-se sobre si el nou pacte avança o retrocedeix respecte a aquell primer document entre la Generalitat i el govern de Sánchez, Torra ha dit que la consulta a la ciutadania de Catalunya –que preveu el pacte d'investidura– ha de ser sobre la independència i no sobre una altra cosa. "Jo no seré el president que aparqui l'autodeterminació", ha sentenciat, acompanyat del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que també ha pres la paraula però per referir-se a una altra qüestió: el decret "contra la república digital".

Puigdemont proposa una mesa independentista per consensuar les condicions de diàleg amb l'Estat

El conseller ha explicat que el Govern ja té l'informe del Consell de Garanties Estatutàries preceptiu per poder interposar un recurs al Tribunal Constitucional i que l'ens ha vist indicis d'inconstitucionalitat tant en el fons com en la forma. Així, ha anunciat que l'executiu català decidirà aviat quines mesures pren, que podrien passar, ha dit, per un recurs a l'alt tribunal o intentar encetar una negociació amb l'Estat perquè retiri el decret. "Ho reclamarem en cada reunió bilateral que tinguem amb el govern espanyol", ha dit.

Torra, sobre la JEC: "És el Parlament qui em pot retirar o no la confiança"

El president de la Generalitat ha fet aquesta visita a l'Agència de Ciberseguretat enmig d'una gran expectació mediàtica, ja que es produïa a poques hores que la Junta Electoral Central decideixi sobre la seva inhabilitació exprés. Quan li han preguntat per aquesta qüestió, en una atenció als mitjans de comunicació, el cap de l'executiu català ha insistit que la JEC no té competència per prendre aquesta decisió. "És el Parlament qui em pot retirar o no la confiança", ha assegurat, fins i tot si finalment l'ens electoral decideix apartar-lo del càrrec.

stats