Política 19/10/2019

Torrent, Colau, sindicats, patronals i entitats es reuneixen i demanen "posar fi a totes les violències"

Es troben al Parlament sense representació del Govern i creen un "espai de treball" conjunt

Quim Bertomeu
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent, al despatx d'audiències

BarcelonaFront comú del president del Parlament, Roger Torrent; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; CCOO; UGT; Pimec; Foment del Treball; el Cercle d'Economia; LaFede.cat; la Taula del Tercer Sector, i la FAVB, per intentar trobar una sortida al moment que viu Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte s'han reunit al Parlament i han emès un comunicat conjunt reclamant "desescalar i posar fi a totes les violències" i també "acabar amb la judicialització i aconseguir una solució democràtica al conflicte".

Tots els presents han acordat crear un "espai de treball entre institucions i entitats socials i econòmiques que representen un àmplia transversalitat del país". Així, aquest espai no vol ser només fruit del dia d'avui i s'han emplaçat a tenir "continuïtat" i intentar "ampliar-se a més actors institucionals i socials". Segons es desprèn del mateix comunicat, en la reunió d'avui no hi ha assistit cap membre del Govern. Fonts coneixedores de la iniciativa consultades per l'ARA han explicat que tots els assistents s'han compromès "a treballar amb discreció".

Pel que fa a la participació d'Òmnium en la trobada, segons fonts de l'entitat, els han convocat de "manera precipitada" i per això no hi ha hagut cap representant de l'entitat sobiranista. En aquesta trobada no hi ha assistit cap representant de l'executiu, tampoc el president, Quim Torra. Fonts de Presidència asseguren que se'ls ha convocat a última hora i que en aquell moment el president ja tenia reunions previstes.

Costa titlla la iniciativa de Torrent de "sectària"

Un cop feta la reunió i el comunicat, el vicepresident de la cambra, Josep Costa, ha fet un tuit assegurat que ha conegut per la premsa la proposta de Torrent "per intentar respondre a la situació política". També afirma que en aquesta trobada s'ha vetat l'ANC. "Ens cal unitat i no iniciatives sectàries", ha dit.

Fonts de l'entorn de Torrent neguen cap veto i afirmen que s'ha contactat amb les entitats que han considerat "prioritàries", "amb el marge que han tingut".

ERC carrega contra Colau

Mentre ha transcendit la creació d'aquest espai de treball, ERC estava celebrant una roda de premsa a la seva seu en què, entre altres qüestions, s'han mostrat crítics, precisament, amb Ada Colau. El líder republicà a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, li ha retret que no hagi assistit a la reunió del Palau de la Generalitat d'aquest matí amb el president del Govern, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès, i els alcaldes de Girona, Lleida i Tarragona. "L'Ajuntament de Barcelona ha de prendre la iniciativa. No pot ser que resti com a espectador crític. Ha de fer seu el clam de llibertat del poble, ha de fer seu el rebuig a una sentència injusta", ha exposat Maragall.

En la mateixa roda també ha intervingut el vicepresident del Govern i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, que ha exigit que s'aturi "l'onada repressiva de l'Estat" i es creï una taula de negociació entre el govern espanyol i Catalunya. També ha interpel·lat directament el president en funcions, Pedro Sánchez: "Que no sigui irresponsable, que no faci com Rajoy, que s'amagava, que faci de president del govern de l'Estat".

Fonts d'ERC consultades per l'ARA asseguren que coneixien la iniciativa de l'espai de treball en què participa Torrent i que l'avalen. Sobre el fet que hagin coincidit en el temps, ho han atribuït a una situació imprevista. Han assegurat que el que havien previst és que primer es fes la trobada del Parlament i, després, la roda de premsa del partit. "No hi havia la voluntat de coincidir en el temps", senyalen.

Roda de premsa d'ERC amb el seu coordinador nacional al capdavant, Pere Aragonès.
stats