Política 27/01/2021

Torrent denuncia al Consell d'Europa "la deriva autoritària de l'Estat"

El president del Parlament alerta que la "repressió" limita els drets fonamentals

ARA
1 min
El president del Parlament, Roger Torrent, avui davant del TSJC

Roger Torrent ha denunciat la "repressió" de l'Estat davant del Consell d'Europa. El president del Parlament ho ha fet aquest dimecres en la seva intervenció telemàtica a l'assemblea de la Comissió de Seguiment per al Respecte de les Obligacions i els Compromisos dels Estats Membres, on ha alertat de la "deriva autoritària" de l'Estat i també de la judicialització de la política al Parlament i a totes les institucions de Catalunya. Segons ha explicat ell mateix en una compareixença posterior –recollida per l'ACN–, Torrent ha traslladat als representants de la resta de Parlaments europeus que l'actitud d'Espanya "limita" drets fonamentals, en una "repressió evident" contra els líders independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la reunió hi han representat Espanya el president de la delegació, Antonio Gutiérrez, i l'eurodiputat Iván Espinosa de los Monteros (Vox). Fa un any, una vintena de membres del Consell d'Europa van reclamar a través d'una declaració escrita "construir una solució" per al conflicte català que passés pel "diàleg" i no per la "repressió". Els signants del text denunciaven que les autoritats espanyoles estaven fent "passos preocupants" sobre el dret a la representació política.

El Consell d’Europa fa recomanacions als estats membres sobre com combatre la corrupció i el terrorisme, els insta a aplicar les reformes judicials necessàries i disposa d’un grup d’experts constitucionalistes, reunits en el que es coneix com a Comissió de Venècia, que facilita orientació jurídica a països d’arreu del món. De fet, fa uns mesos el mateix organisme va fer un toc d'atenció a la Moncloa arran de la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que proposava i va advertir-li que s'apartava de les normes europees.

stats